Kijevben tárgyalt Zelenszkij és Sunak

2022. november 22., 13:19 , 1035. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyebek mellett az ukrán és az európai energiabiztonságról tárgyalt az ukrajnai látogatáson tartózkodó Rishi Sunak brit miniszterelnökkel – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„Az orosz csapások célja többek között az európai energiarendszerrel fennálló energiauniónk megsemmisítése. Ezért az ukrán energetikát ért minden csapás az egész kontinens energiabiztonságát sújtja. Annál is inkább, mivel Oroszország a villamos energetika mellett már a gázkitermelési objektumokra is kezd csapásokat mérni. Megbeszéltük a miniszterelnökkel az ukrán és az európai energiabiztonság védelmének lehetőségeit” – mondta el Zelenszkij múlt szombaton a Sunakkal tartott közös sajtótájékoztatón.

Emellett szerinte most biztonsági szempontból az orosz energiaforrások exportárának mielőbbi korlátozása a legfontosabb.

Zelenszkij jelezte, a találkozón a felek megvitatták, miként válhatna Nagy-Britannia az ukrajnai béke társszerzőjévé, szóba kerültek az infrastruktúra helyreállítása, az együttműködési lehetőségek és a világ élelmezésbiztonságát garantáló konkrét lépések az export és a humanitárius gabonakezdeményezések keretében.

Önálló témája volt a tárgyalásnak az ukrán égbolt védelme és a két állam közötti védelmi együttműködés.

„Köszönöm a miniszterelnök úrnak, hogy teljes mértékben megértette szükségleteinket, és hogy kész segíteni nekünk” – mondta ezzel kapcsolatban az ukrán elnök.

Emellett megvitatták az ukrajnai befektetések háborús kockázati biztosításának kérdését. Zelenszkij szerint már vannak bizonyos fejlemények ezen a téren, a felek hamarosan megkísérelnek eljutni a konkrét döntésekig, akárcsak az Ukrajna és Nagy-Britannia közötti digitális kereskedelemről szóló egyezmény aláírását illetően.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy folytatódhat a „nyitott piaci” rezsim Ukrajna számára Nagy-Britanniában és hogy lépések történnek brit részről a holodomornak az ukrán nép ellen elkövetett népirtásként való elismerése tekintetében.

Az ukrán elnök köszönetet mondott Nagy-Britanniának az Ukrajnának eddig nyújtott segítségért.

(zzz/interfax.com.ua)