Folytatódik a kárpátaljai iskolák digitalizációja

2022. november 23., 11:09

Kárpátalja folytatja a vezeték nélküli internet bevezetését az iskolai óvóhelyekre. A folyamat szeptember 1-jén indult az oktatási-, valamint a Digitalizációs Minisztérium kezdeményezésére.

Jelenleg a megye több mint hétszáz oktatási intézményének fele rendelkezik interneteléréssel. Olekszandr Packan, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője szerint fontos, hogy elérhető legyen a világháló minden oktatási intézményben, amikor a gyerekek az óvóhelyen vannak. Az internetelérés a tanároknak is fontos lehet, hiszen az jól jöhet az órák megtartásához a légiriadó idején.

„Mostanra 328 iskola és 227 óvoda van felszerelve vezeték nélküli internettel Kárpátalján. A fő cél a külvilággal való kommunikáció, hogy a gyerekek és a tanárok képben legyenek azzal, mi történik az óvóhelyen kívül légiriadó idején” – mondta Olekszandr Packan.

A megyei közigazgatás emellett elindította a papírmentes ügyintézést az oktatási intézményekben is. Ennek értelmében digitalizálják az iskolai nyilvántartást. Bár a tanároknak mindez még idegen, de Ukrajna általános digitalizálásával párhuzamosan ők is kénytelenek lesznek alkalmazni a modern megoldásokat.

„A digitalizációban továbbra is együttműködünk az oktatási intézményekkel. Az a célunk, hogy a pedagógusok használni tudják az elektronikus osztálykönyvet, hogy a naplóban található információt, amit eddig kézzel töltöttek ki, a jövőben az elektronikus naplóban tegye” – hangsúlyozta a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője.

Ukrajnában számos sablon van az iskolai naplók vezetésére, és a tanár önállóan választhatja ki, melyik típusú elektronikus dokumentumot kívánja használni. Szükség esetén tanfolyamot is tartanak a pedagógusok számára. Ez a feladat azonban az iskola vezetőségére hárul.

Az oktatási és digitalizációs minisztérium munkatársai azt szeretnék, hogy a jövőben Kárpátalja összes iskolája az elektronikus naplót használja. A minisztérium legfrissebb információi szerint jelenleg 412 iskola vezette be ezt, azaz már a megye oktatási intézményeinek több mint a fele használja az elektronikus adatbázist.

A következő lépés az elektronikus ellenőrzők bevezetése lesz. Ezáltal a szülők hozzáférhetnek a gyermekek osztályzataihoz, figyelemmel kísérhetik a házi feladatokat, láthatják, hogy mit követelnek a tanulótól egy adott órán. A kezdeményezés mind a tanárok, mind a gyerekek, mind pedig a szülők számára fontos.

Az elektronikus dokumentumok fő előnye, hogy nincs lehetőség a már rögzített adatok megváltoztatására. Vagyis egyik felhasználó sem tudja majd kijavítani az érdemjegyet, törölni a hiányzást, hiszen minden információ az iskola egységes adatbázisába kerül.

TV21 Ungvár/K. K.