Készül a nyilatkozat az ukrán légi pajzsról

2022. november 23., 12:26 , 1135. szám

Ukrajna és szövetségesei megkezdték az ukrán légi pajzsról szóló közös nyilatkozat kidolgozását az Oroszországi Föderációnak többek között a kritikus infrastrukturális objektumokra mért csapásai miatt – idézi Andrij Jermaknak, az Elnöki Hivatal vezetőjének egy halifaxi fórumon elhangzott beszédét a Szabadság Rádió ukrán hírszolgálata az Elnöki Hivatal weboldala nyomán.

„Mivel az ukrán városok és kritikus infrastrukturális létesítmények elleni orosz támadások nyilvánvalóan folytatódni fognak, Ukrajnának égető szüksége van egy hatékony rakétaelhárító rendszerre. Nagyon gyorsan, még a tél beállta előtt. Égboltunk hatékony védelme a biztonsági garanciák fontos eleme. Ezért Ukrajna legközelebbi szövetségeseivel együtt megkezdte az ukrán légi pajzsról szóló közös nyilatkozat kidolgozását” – mondta el Jermak.

Megjegyezte, hogy a nyilatkozat célja Ukrajna komplex, többszintű lég- és rakétavédelmi rendszerének kiépítése. Ez pedig hozzájárul az egész európai kontinens általános repülésbiztonságához.

„Ukrajna máris óriási mértékben hozzájárul az euroatlanti térség biztonságához. Államunk már most is hatékonyan hárítja el az euroatlanti térség békéjét és stabilitását fenyegető legnagyobb veszélyt. És továbbra is így fog tenni” – közölte Jermak.

(hk/radiosvoboda.org)