November 25. – A magyar labdarúgás napja

Labdarúgás

2022. november 25., 17:50

Hatvankilenc évvel ezelőtt, 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6-3-ra nyert Anglia ellen a londoni Wembley Stadionban. Ezzel Puskásék sporttörténelmet írtak, hiszen 90 éves – 1872-től – hazai veretlenségüktől fosztották meg az angol oroszlánokat. Az Évszázad mérkőzésének és az Aranycsapat tiszteletére a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Idén júniusban, Wolverhamptonban, hatvankilenc év után, a jelenlegi magyar labdarúgó-válogatott ismét megverte idegenben az angolokat a Nemzetek Ligájában, amely újra világraszóló sikert jelentett a nemzeti 11 szempontjából, ami abból is látszik, hogy az utóbbi időben folyamatosan csodálatos teljesítményt nyújt a nagy csapatok ellen. Vagyis, van mit ünnepelni a magyar labdarúgás emléknapján, és van miről mesélni, hiszen a magyar labdarúgás több mint 120 éve alatt sok dicső dolog történt és számtalan kiváló labdarúgó született Magyarországon.

A Londonban győztes Aranycsapat ezzel az összeállítással, a csapat által tökélyre vitt, addig még mások által nem ismert 4-2-4-es rendszerrel lépett pályára: Grosics Gyula, Gellér Sándor, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.

A gólok, gólszerzők és az eredmény alakulása: 1' 0-1 Hidegkuti Nándor, 15' 1-1 Sewell Jackie, 22' 1-2 Hidegkuti Nándor, 25' 1-3 Puskás Ferenc, 29' 1-4 Puskás Ferenc, 38' 2-4 Mortensen Stan, 52' 2-5 Bozsik József, 56' 2-6 Hidegkuti Nándor, 60' 3-6 Ramsey Alf (11-es).

Idén, 2022-ben, a magyar válogatott 1953 után nyert újra Angliában mérkőzést. A 4–0-s győzelemmel a magyarok kiütötték az angolokat, ami által az is ismerté vált, hogy az angol futballtörténelem során még soha nem szenvedett ekkora különbségű vereséget az angol válogatott hazai pályán anélkül, hogy betalált volna.

A válogatott tagjai a mérkőzésen: Dibusz Dénes, Lang Ádám, Orbán Willi, Szalai Attila, Fiola Attila, Styles Callum, Schäfer András, Nagy Zsolt, Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Szalai Ádám. Cserék: Szappanos Péter, Kecskés Ákos, Nego Loic, Nagy Ádám, Schön Szabolcs, Bolla Bendegúz, Kerkez Milos, Gazdag Dániel, Ádám Martin, Spandler Csaba, Vécsei Bálint.

A wolverhamptoni mérkőzésen Sallai Roland duplázott, majd a kitámadó hazai együttesnek Nagy Zsolt átlövésből, Gazdag Dániel pedig okos emelésből talált be.

Ugyanakkor szintén hatalmas szenzáció volt, viszont kevesebb rivaldafényt kapott, hogy az angol válogatott még 1954-ben, fél évvel később, revansot szeretett volna venni, és visszavágót szerveztek Budapesten, amelynek 7-1-es angol vereség lett a vége.

Az 1956-os forradalom után szétesett Aranycsapat nemcsak a magyarok számára fogalom, a világ legjobb csapatai között tartják számon az akkori együttest.

Dankai Péter