Átadták a Beregszentmiklósi Szoborparkhoz tartozó alkotóházat

2022. november 28., 18:16 , 1136. szám

„Nagyon fontos a kultúrának az éltetése egy olyan időben, amikor sok szempontból beszűkülnek a lehetőségek. Ilyen időben a kultúra a magyarság mentsvára. A kultúra az, ami meghatározza és megőrzi a közös életvitelünket, megőrzi hagyományainkat, nyelvünket és nemzetünket. Mi magunk vagyunk ennek a kultúrának a letéteményesei” – emelte ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Beregszentmiklósi Szoborpark területén található alkotóház ünnepélyes átadóján november 27-én.

„Ma szobrot állítani vagy szobrot dönteni hitvallás. A szoborállítás egy közösség és egy kultúra megtestesült életjele, míg a szobordöntés a rombolást hirdeti. Ez a rombolás lehet indokolt, ahogy 1956-ban a Sztálin-szobor ledöntése volt, de lehet provokáció is, ahogy ez Munkácson történt az elmúlt hónapban” – reflektált beszédében a munkácsi vár Turul-szobrának ledöntésére Szilágyi Péter. Elmondta, hogy mi, magyarok az elmúlt évszázadban számtalan kihívással néztünk szembe, azonban a jelen is egy nehéz időszak, hiszen a mostani kihívást értelemszerűen a háború jelenti. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország, sőt minden magyar számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen.

„Mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek működését ebben a háborús helyzetben is biztosítani tudjuk, mert továbbra is ezek a szervezetek a legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában” – jelentette ki a helyettes államtitkár, hozzátéve: „Nemzetünk keresztény elkötelezettségből fakadóan segít mindazoknak, akik ebben a nehéz időszakban Kárpátalján maradtak vagy itt keresnek menedéket. Magyarország megindította történetének eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját a Kárpátalján maradtak és az ukrajnai menekültek megsegítésére. Ukrajna ezekben a vészterhes időkben is megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását. Legyen ez a kölcsönös bizalom alapja a jövőre nézve is.”

A most átadott alkotóház kettős szerepet tölt be: gyűjti a magyarság életjelét hordozó szobrokat, továbbá teret kínál annak, hogy mindenféle alkotásban utat találjon magának a kortárs kultúra művészi igényű ága – fogalmazott Szilágyi Péter, kiemelve: az itt született alkotások segíteni fogják, hogy a helyi magyarság egyetemes érvénnyel örökítse meg értékítéletét és üzenetét a jelennek és az utókornak.

A Pro Arte – Munkács civil szervezetet 2013-ban alapították azzal a céllal, hogy megőrizze vidékünk szobrászati örökségét és a helyi magyarság kultúrájának megmaradása érdekében tovább gazdagítsa alkotásokkal Kárpátalja és a környező régiók településeit. A szervezet elnöke, Matl Péter Munkácsy-díjas szobrászművész és társai azon dolgoznak, hogy jelenlétükkel bizonyítsák, részesei az egyetemes magyar és nemzetközi kultúrának egyaránt.

A Pro Arte – Munkács alapítói kidolgozták annak a Kárpátaljai Szoborútnak a tervét, amely a megye magyar- és ruszinlakta településeit öleli magába. Az itt elhelyezett szobrokkal elsősorban az ide látogató turisták figyelmét szeretnék felkelteni, hogy látogassanak el a félreesőbb falvakba is, fellendítve ezzel a falusi turizmust a vidéken. Ebben partnerekre találtak, hiszen támogatja az elgondolást Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Magyarország ungvári és beregszászi külképviselete, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és más szervezetek, mecénások.

A szervezet 2014 óta nemzetközi szobrásztáborokat szervez Kárpátalján a megye szobrászati örökségének megőrzésén túl kedvező feltételek megteremtése céljából a fiatal szobrászok ötleteinek megvalósításához, lehetőséget adva nekik, hogy megtestesítsék az anyagban a modern monumentális művészeti jövőképüket. A szobrásztáborok egy olyan több évre kidolgozott program részét képezik, amelynek legfőbb szempontjai a magyar identitás és kultúra propagálása, maradandó köztéri alkotások elhelyezése Kárpátalja településein és a megyehatáron túl, határon átnyúló és egymást segítő kulturális projektek létrehozása, a falusi turizmus fejlesztése, valamint egy nemzetközi turisztikai útvonal létrehozása.

Az eddigi tíz művésztelep eredménye közel 100 köztéri alkotás, melyek többsége már Kárpátalján kívül a környező régiók településeinek tereit díszíti. A Beregszentmiklósi Szoborpark a szobrok által kikövezett útvonalak – szoborutak – központjaként funkcionál a jövőben.

2020 decemberében ezen célok támogatásához csatlakozott a Zahid Finance Group Kft., amely magyar kormánytámogatásból vásárolta meg azt a területet, ahol két év munka után elkészült a Pro Arte – Munkács civil szervezet alkotóháza, mely közösségi helyszínként gyerekek és felnőttek művészeti oktatásának, kerámia, kő- és fafaragó mesteriskolának biztosíthat otthont, valamint kiállítások helyszínéül szolgálna.

Az épületben egy zeneszoba és egy állandó fotókiállítás is helyet kapott, mely bemutatja az eddigi szobrásztáborok eredményeit, s az egyik szobában megtekinthető egy ideiglenes kisplasztikai kiállítás a művésztelepek résztvevőinek alkotásaiból. A beépített tetőtérben vendégszobákat alakítottak ki, melyek a táborok idejére szállást biztosítanak a szobrászok számára.

Tarpai József, a Zahid Finance Group Kft. igazgatója köszöntőjében felidézte a kezdeti időszakot, amikor négy évvel ezelőtt bejárták azokat a helyszíneket, melyek közül az egyik potenciális otthona lehetne a Pro Arte – Munkács civil szervezet szoborparkjának és alkotóházának, valamint megfelelő helyszínül szolgálna az évente megszervezett szobrásztáboroknak egyaránt. A választás végül Beregszentmiklósra esett, ahol a hegy lábánál egy 2,5 hektáros területen, csodás környezetben ölthetnek testet a képzelet szüleményei. Az igazgató örömét fejezte ki, amiért a Munkácsy Mihály Magyar Ház, majd az Erdélyi Béla Alkotóház után hivatalosan is átadják ezt az épületet, melyet reményeik szerint a jövőben maga a szoborpark átadása követ.

„Egy álmodozó ember vagyok. Megálmodtam valamikor azt, hogy szobrász leszek, pedig más volt a szakmám. Aztán szobrász lettem. Megálmodtam azt is, hogy legyen egy szoborparkom, amit elkezdtem kialakítani a saját kertemben, majd a Jóisten és a magyar kormány segített abban, hogy megvásároljuk ezt a területet, s áthoztuk ide a szobrokat” – elevenítette fel meghatódva Matl Péter. Elmondta, hogy az első szobrásztábort Borzsován szervezték meg, ahol két hét alatt négy művész négy szobrot készített el, melyeket a szomszédos településeknek ajándékoztak. Mára a szoborutak több száz kilométer hosszú beutazható turisztikai látványosságot képeznek. „Nagy örömömre szolgál, hogy létrejött ez a hely, amiért hálás vagyok minden támogatónak és segítőnek” – fogalmazott a szobrász.

A felavatott alkotóházat Molnár János, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöki helynöke szentelte meg.

Ezt követően Matl Péter a tervekről szólva elmondta, hogy egy zenepavilont, valamint Szent Miklós tiszteletére egy ökumenikus kápolnát szeretnének építeni, mely kapcsán már a parkba szállították a Vereckei Honfoglalási Emlékmű 2. számú oltárkövét. Ezután bemutatta a szoborpark vázlatát, majd az alkotóházat.            

CsA