Kárpátaljai siker a XXI. Lakiteleki Filmszemlén

2022. november 28., 08:36 , 1136. szám

Az MTVA találkozóján aratott siker után − ahol a TV21 Ungvár munkatársai, Debreceni Kamilla és Balla Béla kisfilmje a 3. helyet szerezte meg − ezúttal a Sára Sándor emlékére meghirdetett XXI. Lakiteleki Filmszemlén is jól szerepelt az alkotás.

Az id. Hidi Endre keramikusról szóló, Sárba ragadva című miniportré kiérdemelte a Lakiteleki Népfőiskolai Alapítvány és a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium különdíját.

A filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásban kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 114 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján az erős mezőnyből végül 22 alkotás jutott be a filmszemle versenyprogramjába.

Debreceni Kamilla elmondta: hihetetlenül nagy öröm volt számukra a hír, amikor kézhez kapták az értesítést arról, hogy az előzsűri döntése alapján a 114 filmből az ő alkotásuk is bejutott a legjobb 22-be, és képviselhették vele Kárpátalját. „Amellett, hogy bejutottunk ebbe a nagyon erős mezőnybe, még két különdíjjal is gazdagabbak lehettünk, öregbítettük Kárpátalja és a TV21 Ungvár hírnevét. Nagyon fontos volt, hogy az ottani a zsűri és a Kárpát-medencéből érkező összes versenyző szolidaritását fejezte ki és a hogylétünkről érdeklődött. Továbbá biztosítottak a támogatásukról, hogyha bármilyen nehézségünk merülne is fel, bizalommal fordulhatunk hozzájuk. Talán ez a támogatás az, amely a világ magyarságát összeköti, éljenek a világ bármely pontján” – fogalmazott.

Balla Béla a kisfilmmel kapcsolatban elmondta, hogy id. Hidi Endrét régóta ismerik, többször forgattak már vele: „Ezért nagyon jó ötletnek tűnk vele elkészíteni a portréfilmet, amivel neveztünk erre a fesztiválra. Így bemutathattuk őt – immáron nemcsak Kárpátaljának, hanem a szélesebb, nagyobb közösségnek is. Örülök, hogy képviselni tudtuk Kárpátalját, és különösen nagy örömmel tölt el, hogy két különdíjat is kaptunk az alkotásért.”

TV21 Ungvár/Dankai Péter