Novák Katalin gyújtotta be advent első gyertyáját Beregszász adventi koszorúján

2022. november 28., 10:27 , 1136. szám

A hagyományokhoz híven idén is gyertyagyújtó ünnepségre invitálták Beregszász lakosait és vendégeit a város főterére november 27-én, advent első vasárnapján. A Közös advent program első gyertyagyújtását a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösen szervezte. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a Kárpátaljára látogató Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

2015-ben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet kezdeményezésére Beregszász elöljárói, civil szervezetei és történelmi egyházai elhatározták, hogy hagyományteremtő céllal Közös advent címmel a várakozás idejéhez fűződő programokat szerveznek, s vasárnaponként meleg teával, ünnepi énekekkel és meghitt hangulattal várják a város lakóit, hogy együtt gyújtsák meg a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyáit.

Ezt a kezdeményezést az elmúlt évek karanténkorlátozásai sem törték meg, igaz, csak a korlátozásokat betartva, kizárólag szűk körben rendezték meg az alkalmakat, ám annál meghittebb hangulatban. Idén, mikor a háború sötétsége lepi be városunkat és otthonainkat, még inkább fontosak ezek az alkalmak, hogy melegséget, fényt és szeretetet varázsoljanak szívünkbe.

Az ünnepség kezdetén Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezt követően Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait.

„Immár hetedik éve gyűlünk össze a város főterén azért, hogy tegyünk egy lépést egymás felé, és közösen gyújtsuk meg az adventi koszorú gyertyáit” – hangsúlyozta beszédében az elnök asszony, valamint kiemelte: „Advent arról szól, hogy az ember elcsendesül, átgondolja körülményeit és várja a fényt, várja a világosságot. Ez most különösen aktuális a mostani időkben, amikor átvitt és valóságos értelemben is nagy körülöttünk a sötétség. Hinnünk kell, hogy az adventi várakozás elhozza nekünk a fényt, a világosságot és a békét!”

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere beszédében felidézte, hogy 78 évvel a málenkij robot népirtó tragédiája után újra nincs itthon fiatal férfiaink többsége. A hatalom szemében már akkor meg kellett volna, hogy szűnjön a magyar szó ezen a földön, de nem így történt. Azért, mert hősök azok, akik lakják ezt a vidéket.

„Mi most nem csak egy felemelő kezdetet, hanem egy véget is várunk, egy háború végét, hogy egy szabad országban élhessünk anyanyelvünkön” – fogalmazott a kistérség polgármestere.

„Az advent a felkészülés és a várakozás időszaka. Várjuk a fényt, a békét és a szeretetet, amelyre talán még soha nem volt olyan szükségünk, mint most” – emelte ki Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, majd mindenki számára áldott várakozást és kellemes karácsonyi készületeket kívánt.

A folytatásban Novák Katalin köszöntötte az egybegyűlteket. „Talán egy édesanyának ilyenkor, advent első vasárnapján otthon lenne a helye. Nekem is talán a gyermekeimmel kellene lennem, de én most is otthon vagyok. Otthon vagyok egy nagy családban, a magyarság családjában, Beregszászban, így mégis családban ünnepelhetjük advent első vasárnapját” – mondta beszédében az elnök asszony.

Hangsúlyozta, hogy nem egyedül érkezett, hanem lélekben hozta annak a tizenötmillió magyar embernek a szeretetét, akik lélekben a kárpátaljai magyarsággal vannak minden nap.

Majd azt kívánta: „Ahogy az a pislákoló fény, melyet most közösen gyújtunk meg, egyre erősödik az adventi várakozásban, juttasson el bennünket a békéhez és Krisztushoz.”

Az ünnepség további szakaszában a történelmi egyházak képviselői invitáltak mindenkit közös imádságra.

„Nagyon fontos megértenünk, hogy Isten nélkül csak élettelen épületek, csak élettelen világ van. Ezért a várakozás szellemében kell beengednünk Őt a mi szívünkbe, a lelkünkbe” – fogalmazott Marosi István görögkatolikus áldozópap.

„Az adventi várakozás valójában arról szól, hogy Isten vár minket, vár, hogy megismerjük, meghalljuk és hozzá közeledjünk” – emelte ki Taracközi Ferenc, református lelkész, valamint hozzátette: „Itt az ideje az emberi szavak elcsendesedésének, és keresni az Ő szavát, az Ő akaratát.”

A gyertyagyújtó ünnepség végén Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke gyújtotta meg az adventi koszorú első, hitet szimbolizáló gyertyáját.

Advent második vasárnapján a beregszászi polgármesteri hivatal és a római katolikus egyházközség várja szeretettel Beregszász lakosait a reményt szimbolizáló gyertya meggyújtására.    

Kopinczu Krisztián