„Hidegháború”: Kinek kedvez Tél tábornok?

2022. november 30., 16:40 , 1136. szám

Az ukrajnai háború jellege nagymértékben megváltozott a földeket járhatatlanná tevő őszi esők miatt. Azonban közeledik a tél, ami még inkább átalakítja a hadszínteret. A két szembenálló hadseregnek az eddigiektől eltérő harci és túlélési képességekre lesz szüksége. Vajon előre tudnak-e nyomulni télen az Ukrán Fegyveres Erők, esetleg erőt fognak gyűjteni az ellenfelek egy tavaszi hadjárathoz?

Tartani kell a tempót

A BBC News Ukrajina összeállításában idézi Ben Wallace brit védelmi minisztert, aki nemrég felszólította az ukrán erőket, hogy folytassák az offenzívát a téli hónapokban.

„Tekintettel arra az előnyre, amellyel az ukránok a demoralizált, gyengén képzett, gyengén felszerelt oroszokkal szemben a kiképzés, a felszerelés és a katonák minősége terén rendelkeznek, Ukrajna érdeke, hogy télen is fenntartsa a tempót – mondta Wallace a Daily Beastnek adott interjúban. – 300 000 egység sarkvidéki harci felszerelésük van, amelyet a nemzetközi közösségtől kaptak.”

Wallace egy példával illusztrálta az orosz hadsereg felkészületlenségét.

„A közelmúltban élelem és zokni nélkül, kevés fegyverrel állítottak ki egy orosz egységet. Ez katasztrófa egy csatatérre induló ember számára” – hangsúlyozta.

Télen azonban nehezebb harcolni, mint nyáron, és mind az orosz hadseregnek, mind az Ukrán Fegyveres Erőknek nehézségekkel kell megküzdeniük. Mindkét oldalon hozzáláttak már az új, az alacsony hőmérséklettel és a téli időszak egyéb jellemzőivel kapcsolatos problémák megoldásához.

Az elkövetkező időszak eseményeit egyéb tényezők is alakíthatják: az Oroszországban ősszel megkezdett mozgósítás, valamint a csapatok egy jelentős részének felszabadulása Herszonnál, ahol a frontvonal most egy természetes akadály, a széles Dnyeper folyó mentén húzódik. A front pillanatnyi viszonylagos nyugalma a sár mellett azzal is összefügghet, hogy a felek nem fejezték be a Herszonnál felszabadult erőik átcsoportosítását. De mi lesz később, amikor a tartalékok a helyükre kerülnek, és a talaj megfagy?

Tél tábornok pártatlan

A téli hadjáratok kudarcait gyakran azzal magyarázzák, hogy az egyik hadsereg jobban ellenáll a fagynak, mint a másik. Például Napóleon 1812-es oroszországi hadjáratának, vagy az 1941-es moszkvai csatának a kimenetelét sok történész annak tulajdonítja, hogy az egyik fél a számára megszokott téli körülmények között harcolt, míg a másik akkor találkozott velük először. Csakhogy amikor a Szovjetunió 1939-ben megtámadta Finnországot és kudarcot vallott, egyértelművé vált, hogy ők is veszíthetnek a rossz időjárás és az éghajlat miatt. Tél tábornok soha nem harcol valaki oldalán, mindenkire egyformán veszélyes.

Valójában ilyenkor nem az a kérdés, hogy egy bizonyos sereg számára mennyire megszokott a hideg. A hangsúly inkább az anyagi támogatáson és a felkészülésen van. A US Army Corps of Engineers még 1993-ban kiadott egy könyvet, amely részletezte a szárazföldi erők téli hadműveleteinek sajátosságait. A könyv egyik megállapítása, hogy a kellő taktikai felkészültség és az évszaknak megfelelő felszerelések rendeltetésszerű használata fontosabb, mint a hozzászokás bizonyos éghajlati viszonyokhoz, legyen szó trópusi erdőről, sivatagról vagy téli sztyeppéről.

A lényeg a télen vívott háborúban az, hogy a fronton a katonáknak nemcsak bizonyos taktikai képzettséggel kell rendelkezniük, hanem túl kell tudniuk élni a hideget. Ugyanez vonatkozik a fegyverekre, ruházatra, berendezésekre, felszerelésekre és általában mindenre, ami a háborúban számít. A fagy, a hó és a szél éppúgy megölhet, mint egy golyó vagy repesz.

Megvan a szükséges tapasztalat

Olekszandr Karpjuk tengerészgyalogos, korábbi önkéntes szerint az Ukrán Fegyveres Erőknek elég tapasztalt veteránja van, akik nem egy telet eltöltöttek a fronton.

„Nincs és nem is volt speciális téli kiképzési program. Egyszerűen csak értik, hogyan kell harcolni egy adott időszakban. Az Ukrán Fegyveres Erők nem egy telet végigharcoltak már a sztyeppéken. Igaz, az utóbbi évek a Donbászban egy kicsit könnyebbek voltak, de ez a tapasztalat megvan. Megvannak ugyanazok az emberek, akik 3-4 évig áram nélkül ültek Mariupol közelében, Sirokinében és Pavlopilben. Ezek az emberek tökéletesen értik, hogyan kell télen lövészárkot ásni, hogyan kell kúszni, hogy ne hagyjanak nyomot a hóban. Sokan éltek túl teleket a frontvonalon vaskályhával és generátorral. Ők a hadseregben vannak, már tudjuk, hogyan kell harcolni télen” – fejtegette Karpjuk a BBC-nek.

Téli szükségletek

Télen az arcvonalon új tárgyak jelennek meg: elektromos és hagyományos tűzhelyek, generátorok, speciális kenőanyag a fegyverekhez, hóláncok és még sok egyéb. Mindezt be kell szerezni és el kell juttatni a harcoló egységekhez.

A téli időjárás miatt a katonákat több ruhával, takaróval, hálózsákkal és sátorral kell ellátni – az ilyen tárgyakból a terepen sokra van szükség, és a katonaság jobban függ tőlük, mint nyáron. A ruhák a lövészárkokban elkopnak, elszakadnak, van, ami elveszhet. De míg például nyáron a száraz öltözék hiánya nem befolyásolja a harci képességeket és az egészséget, télen a nedves láb súlyos fagyáshoz vezethet.

Hamarosan elkezdődhet

Ami a közeljövőt illeti, egyre több jel utal arra, hogy a felek nem erőgyűjtéssel, felkészüléssel szándékoznak tölteni a telet. Az Institute for the Study of War (ISW) hétvégi jelentése szerint például a hadműveletek általános üteme már a közeljövőben növekedni kezdhet.

Az amerikai elemzők rámutatnak, a frontvonalon az elmúlt napokban a rosszra fordult időjárás hátráltatta a csapatokat. A kelet- és dél-ukrajnai front kritikus területeiről, köztük Szvatovéből, Bahmutból és Vuhledarból származó ukrán és orosz jelentésekből kitűnik, hogy a hadműveleteket mindkét oldalon nehezíti a heves esőzések okozta sár. Amint azonban a szakértők rámutatnak, a hőmérsékletnek erre a hétre előre jelzett csökkenése következtében Ukrajnában várhatóan megfagy a talaj, ami felgyorsítja a harci cselekmények ütemét, mivel mindkét fél mobilitása megnő.

Jelenleg nem tudható, hogy felkészült-e már valamelyik fél egy nagyobb offenzívára vagy az ellentámadás folytatására, de a meteorológiai tényezők szerepe, amelyek eddig akadályozták az ilyen műveleteket, kezd csökkenni.

(pszv/bbc.com/understandingwar.org)