A kormány javasolja a 2023-as DPA eltörlését a végzősök számára

2022. november 30., 13:01 , 1136. szám

A miniszteri kabinet elfogadta azt a törvénytervezetet, amely javasolja az állami összegző attesztáció (DPA) eltörlését a 2022–2023-as tanévben – jelentette be Telegram-csatornáján Tarasz Melnicsuk, a kormány képviselője a Legfelső Tanácsban, akit az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя) idéz.

„Jóváhagyták az Ukrajna egyes jogszabályainak módosításáról a 2023-as állami összegző attesztációval és felvételi kampánnyal kapcsolatban c. törvény tervezetét” – írta Melnicsuk.

A törvénytervezet felmentené a 2022/2023-as tanévben teljes általános középfokú végzettséget szerző tanulókat a DPA alól. Egyben meghosszabbítanák 2023-ig a felsőoktatási és a felsőfokú szakképzési intézményekben a felvételi idén alkalmazott különleges rendjét. Ez a „molodsij bakalavr”, „bakalavr” és „magisztr” fokozatok megszerzését célzó képzéseket érintené.

Emlékezetes, hogy a Covid–19 világjárvány miatt 2021-ben eltörölték a DPA-t a 11. osztályosok számára, de a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek át kellett esniük a külső független értékelésen (ZNO).

Idén a háború miatt eltörölték a DPA-t, a ZNO-t és a felvételi vizsgákat. A végzősök úgynevezett nemzeti multidiszciplináris tesztet, a mesterképzésre jelentkező alapszakosok pedig magiszteri komplex tesztet írtak.

(pszv/life.pravda.com.ua)