A kormányfő két feladattal bízta meg a megyei energiaellátókat

2022. november 30., 18:08

Az oblenerhók, a megyei energetikai vállalatok előtt álló két feladat, hogy ne lépjék túl az Ukrenerho által biztosított korlátokat és minimalizálják az egyenlőtlenségeket a fogyasztók kikapcsolásában – idézi Denisz Smihal miniszterelnököt a korrespondent.net a kormány sajtószolgálata nyomán.

„Jelenleg az oblenerhók előtt két feladat áll: ne lépjék túl a NEK Ukrenerho által biztosított limiteket, mert ezért kell vészkikapcsolásokat alkalmazni. Másodszor pedig, hogy minimalizálják a fogyasztók kikapcsolásának egyenetlenségeit. Hogy pontosan mit is kell ezen érteni: megengedhetetlen, hogy egyes házakban 20-30, néha 40 órán át ne legyen villany, míg másoknál éjjel-nappal van áram. Ez igazságosság kérdése” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Smihal felszólította a helyi hatóságokat, hogy csatlakozzanak a kommunikációhoz és magyarázzák el az embereknek, hogy egyes házakat miért nem kapcsolnak ki, milyen okok miatt, és mely kritikus infrastrukturális objektumokkal vannak összeköttetésben.

„Igen, nehéz a helyzet, hiány van. De a rendszer 30%-os deficitje mellett, a hálózati ráfordítások és a kritikus infrastruktúra kiemelt ellátásán túl 50-60% marad megyénként a lakosságnak a szükségletek fedezésére” – mondta a kormányfő.

Szerinte ez elegendő ahhoz, hogy a kényszerkikapcsolások terhelését egyenletesen osszák el valamennyi fogyasztó között, hogy az embereknél legalább napi 5-6 órán át legyen áram.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy november 29-én Ukrajna energiarendszere 30%-os kapacitáshiánnyal küzdött. A korlátozások az ország minden régiójában érvényesek.

(korrespondent.net/Kárpátalja)