Újabb támadás az energiarendszer ellen: felér a tömegpusztító fegyverrel

2022. november 30., 08:15 , 1136. szám

Még ki sem heverte az ország az előző orosz rakétatámadás következményeit, november 23-án újabb összpontosított csapás érte Ukrajna energiarendszerét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „energiaterrornak” nevezte a történteket, amely szerinte a tömegpusztító fegyverek használatához fogható.

Még hetven rakéta

Az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint múlt szerdán Oroszország mintegy hetven, H–101, H–555 és Kalibr típusú rakétát lőtt ki Ukrajnára, jelentős részüket Kijevre és környékére. A légvédelem 51 rakétát – valamint az ország déli része fölött öt Lancet típusú csapásmérő drónt – megsemmisített. A Belügyminisztérium adatai szerint a nap folyamán 10 civil vesztette életét a rakétatámadásokban – írta az Ukrajinszka Pravda. Rövid időn belül milliók maradtak hosszú órákra áram – sok helyütt víz és fűtés nélkül is – országszerte. Nem volt ez másként Kárpátalján sem.

Hogy megmentsék az energiarendszert az összeomlástól, a szakemberek országszerte vészhelyzeti kikapcsolásokkal igyekeztek ismét egyensúlyt teremteni és biztosítani a helyreállítási munkák elvégzését. Huszonnégy órával később az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Társaság jelentette, hogy a fogyasztók több mint 50%-ának áramellátását biztosították.

„Ha meg akarjuk őrizni az egységes energiarendszert az orosz terrortámadások ellenére is, szükség van az irányított kikapcsolásokra” – idézte a társaságot a korrespondent.net.

A hétvégére a vészhelyzeti kikapcsolásokat fokozatosan felváltották a terv szerinti áramkimaradások.

Nukleáris katasztrófa veszélye fenyeget

Az orosz támadás ezúttal komoly hatással volt az atomerőművekre, három erőmű levált az ország energiarendszeréről.

„Az ukrán energiarendszer frekvenciájának csökkenése miatt a rivnei, a dél-ukrajnai és a hmelnickiji atomerőműben aktiválódott a vészhelyzeti védelem, aminek következtében minden erőművi blokk automatikusan lekapcsolódott az elektromos hálózatról. Jelenleg projekt üzemmódban működnek, anélkül, hogy energiát generálnának a rendszerbe” – tájékoztatott az erőműveket üzemeltető Enerhoatom, amelynek közleményét a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata idézte.

Az orosz megszállók által ellenőrzött Zaporizzsjai Atomerőmű szintén leállt.

„A frekvencia csökkenése miatt leállt a Zaporizzsjai Atomerőmű áramellátása az energiarendszerből saját szükségletre. Az összes dízelgenerátor működik” – ismertette az ottani helyzetet az Enerhoatom.

Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke szomorú eseménynek nevezte a november 23-án történteket.

„Az ukrán atomenergia-ipar 40 éves története során először minden atomerőművi blokk automatikusan lekapcsolódott az elektromos hálózatról” – mutatott rá.

És bár a szakképzett személyzet a megbízható biztonsági rendszerekkel felszerelt atomerőművek működésére vonatkozó előírásoknak megfelelően járt el, Kotyin szerint ez mit sem változtat azon a tényen, hogy Oroszország valódi nukleáris és sugárkatasztrófa veszélyét idézte elő.

Az Enerhoatom hangsúlyozza, hogy az Ukrajna egész területe elleni rakétatámadások az atomerőművek erőművi blokkjaiban bekövetkező károk óriási kockázatát hordozzák magukban, hiszen az ország területén négy működő atomerőmű van, egy pedig baleset következtében megőrzésre helyezett (a Csernobili Atomerőmű balesete 1986-ban történt, működését 2000 decemberében állították le véglegesen).

Az ENSZ reakciója

Ukrajna kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott múlt szerdán az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa (BT).

„A civil személyek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat tiltja a nemzetközi humanitárius jog. Ugyanez vonatkozik a katonai célpontok elleni támadásokra is, amelyek előreláthatóan túlzott károkat okoznak a polgári lakosságnak a várt konkrét és közvetlen katonai előnyhöz képest” – jelentette ki Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ „határozottan elítéli ezeket a támadásokat, és követeli, hogy az Oroszországi Föderáció haladéktalanul állítsa le ezeket a cselekményeket”.

Jelenleg a világközösség fő feladata – amint Rosemary DiCarlo is hangsúlyozta – az „antropogén humanitárius katasztrófa” megelőzése, amely ezen a télen alakulhat ki Ukrajnában.

„Azonnali deeszkalációra van szükség. Ismételten felszólítunk minden ENSZ-tagállamot és nemzetközi szervezetet, hogy támogassák az ez irányú erőfeszítéseket Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának a nemzetközileg elismert határain belüli tiszteletben tartása mellett” – tette hozzá DiCarlo.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ BT ülésének résztvevői előtt felszólalva közölte, Ukrajna az orosz energiaterrort elítélő határozat elfogadását javasolja.

„Várjuk a világ erőteljes reakcióját a mai orosz terrorra. Várjuk partnereink reakcióját. Várjuk a barátok reakcióját – nem csak a megfigyelőkét. Várjuk mindazok reakcióját, akik valóban elismerik az ENSZ Alapokmányát. [...] Az energiaterror analóg a tömegpusztító fegyverek használatával. Amikor kint fagypont alatt van a hőmérséklet, és emberek tízmilliói maradnak áram, hő és víz nélkül az orosz rakéták energetikai létesítményekbe csapódása miatt, ez nyilvánvalóan emberiesség elleni bűncselekmény” – jelezte Zelenszkij, akit az Elnöki Hivatal idézett a Facebook közösségi oldalon.

(zzz/unian.ua/radiosvoboda.org/pravda.com.ua/korrespondent.net)