Az USA nem látja annak jelét, hogy Oroszország felhagyna az Ukrajna elleni rakétatámadásokkal

2022. december 2., 08:14

Az Egyesült Államok nagynak tartja annak valószínűségét, hogy Oroszország további rakétacsapásokat mér Ukrajna polgári infrastruktúrájára, a földön pedig lassulhatnak ugyan télen a harci cselekmények, de nem állnak le – közölte sajtótájékoztatóján John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, akit az Ukrinform idéz.

„Természetesen az oroszok semmi jelét nem mutatják annak, hogy leállítanák vagy csökkentenék a polgári infrastruktúra elleni támadásaikat, amelyeket az utóbbi hetekben hajtanak végre (Ukrajnában – a szerk.)” – jegyezte meg a Fehér Ház képviselője.

Szerinte az USA annak jeleit látja, hogy az oroszok elszántak a folytatásra.

Ezzel kapcsolatban Kirby hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel együtt továbbra is segélyeket kíván küldeni Ukrajnába a megrongálódott kritikus infrastruktúra helyreállítására. Emellett az Egyesült Államok Ukrajna légvédelmi eszközökkel való ellátására, valamint az Ukrán Fegyveres Erők katonáinak téli felszerelésére összpontosít.

Eközben a Fehér Ház szerint az ukrajnai fronton a harcok intenzitása csökkenni fog a téli hónapokban.

„Mi érthetően arra számítunk, hogy télen nehézségekbe ütköznek többek között a földi műveletek, valamint a légi műveletek” – mondta Kirby a mozgásteret korlátozó időjárási viszonyokra utalva.

Ugyanakkor „véleményünk szerint ez nem jelenti azt, hogy minden egyszerűen leáll – abszolút úgy tartjuk, hogy a katonai műveletek a téli hónapokban is folytatódnak”.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)