Ukrán, magyar, román és roma nyelven az Ökooktatásért projekt Kárpátalján

2022. december 2., 13:46

1 037 kárpátaljai gyermek számára 38 ökológiai és oktatási programot valósított meg a Kelet-európai Vallásközi és Polgári Környezetvédelmi Fórum az egyházak, vallási és civil szervezetek a nemzeti kisebbségek ökooktatásáról szóló projekt révén. Az eredményeket a Nemzeti Kisebbségek Központjában mutatták be, a NABU–IRCEF együttműködése révén megvalósult konferencia zárónapján.

A kezdeményezők egyedülálló ökoterméket javasoltak megfontolásra, amely a nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető – mondta Olekszandr Bokotej, a Kelet-európai Vallásközi és Polgári Környezetvédelmi Fórum titkára. „Ez egy ökológiai mese ukrán, magyar, román és roma nyelven. Ez egy ökológiai hulladékgazdálkodásról szóló tematikus stand, amelyet különböző nyelveken készítettünk. Terveink szerint további ökológiai témákat fogunk feldolgozni a nemzeti kisebbségek nyelvén, mivel ez rendkívül fontos a soknemzetiségű Kárpátalján” – tette hozzá.

Fontos az ukrán anyagok és termékek adaptálása a Keleti Partnerség országaihoz, mert ez növeli a lehetőségeket – hangsúlyozták a zárókonferencián. A projekt egyébként áprilisban indult és egészen az év végéig tart.

Ivan Timofejev, a Német Természetvédelmi Unió (NABU) projektvezetője elmondta, hogy az Ökológiai és Vallástudományi Intézet által megvalósított projekt záróeseményén bemutatják és összegzik a projekt módszertani eredményeit. A cél a már kidolgozott anyagok átültetése a kárpátaljai nemzeti kisebbségek nyelvére.

A különböző nyelvekre történő fordítással szinkronban dolgozni felelősségteljes feladat, ezért különös figyelmet igényelt – mondta Natalija Kulya, a projekt koordinátora. Majd hozzátette: nemcsak a tartalom és a design elkészítésére volt szükség, hanem gyorsan le kellett fordítani más nyelvekre. „Mindent előkészítettünk a publikáláshoz. Maga a projekt nagyon érdekes, mert rengeteg kreatív emberrel találkoztunk, akik segítettek a program megvalósításában, és sok érdekességre mutattak rá. A fordításhoz további szakértőket vontunk be, akik nem állandó jelleggel dolgoznak az intézetben, de részt vettek a kiadványok fordításában” – tette hozzá a koordinátor.

A projekt eredményeit bemutatták a magyar, román és roma közösségek oktatási intézményei képviselőinek. Sokuknak van saját projektje az iskolások ökooktatását illetően.

Hromej Marina, a Nagyszőlősi 3. Számú Perényi Zsigmond Középiskola könyvtárosa arról beszélt, hogy az iskolában már tavaly sikerült megvalósítani egy szelektív hulladékgyűjtési projektet. „A program a brit tanács aktív polgáraitól származott, amelynek keretin belül különböző kukákat kaptunk, melyekbe a gyerekek szelektíven válogatták a szemetet, illetve van egy újrahasznosító pontunk is a városban. Továbbá van ukrán és magyar nyelvű ismertető. Mivel a gyerekek magyar családból származnak, így többnyire mindegyik magyar ajkú, és ezért jó, hogy vannak ilyen kétnyelvű ismertető könyvek a számukra” – fogalmazott a könyvtáros.

A rendezvény fő célja az volt, hogy az iskolások ökooktatásának javítását célzó és a rendelkezésre álló módszerekről, eszközökről tájékoztassák a pedagógusokat.

TV21 Ungvár/Dankai Péter