Ezer tartósélelmiszer-csomagot juttatott el Kárpátaljára a Magyar Református Szeretetszolgálat

2022. december 3., 16:26 , 1137. szám

Közel 5 millió forint értékű, ezer darab, tartós élelmiszerekből álló egységcsomagot juttatott el Kárpátaljára a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az adventi adományt Juhász Márton, a segélyszervezet ügyvezető igazgatója és Katona Viktória ügyvezető-helyettes adta át Zán Fábián Sándor református püspöknek december 2-án a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában.

„A Magyar Református Szeretetszolgálat együttérez velünk, és nemcsak sajnálja azt a munkaközösséget, melynek tagjai itt, Kárpátalján végzik szorgalmasan és hűségesen munkájukat, hanem segíti is őket” – emelte ki Zán Fábián Sándor az adományok átvételét követően.

Az ezer csomag a Kárpátaljai Református Egyházkerület fenntartásában működő intézményekhez és szervezetekhez, a házi beteggondozó szolgálat munkatársaihoz és ellátottjaihoz, valamint hitoktatókhoz kerülnek adományként.

„Ez a nagy adomány a munkatársi közösségnek szól azért, mert szeretnénk most azokat segíteni, akik a hétköznapokban azt a nem könnyű feladatot végzik, ami az elesetteknek a felkarolása, segítése. Nagyon hálás vagyok azért, hogy ezer ember dolgozik mindennap a kárpátaljai magyar református közösségért és az itt élő elesett emberekért, s ezek az emberek is érezhetik azt, hogy törődünk velük, a Kárpát-medencei magyarság mellettük van, és tovább folytathatják azt az áldozatos munkát, melyet a közösségeinkért a gyülekezetekben végeznek, hogy tovább tudjon áradni az a szeretet, amit a szeretetszolgálat a szeretetcsomagjai által hoz ide, Kárpátaljára adventi időszakban, hogy tudjuk, az Isten szeretete így is megjelenik közöttünk” – hangsúlyozta a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, majd köszönetet mondott a nagymértékű adományért.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os fennállása óta évente több tízezer rászorulót támogat Kárpát-medence-szerte. Az orosz–ukrán háború kitörése óta munkájukban azonban a korábbiaknál is nagyobb szerepet kap a kárpátaljai közösség segítése. A karitatív szervezet február vége óta összesen 826 tonna adománnyal támogatta a háború érintettjeinek ellátását, melynek jelentős része, mintegy 500 tonna segély vidékünkre került. A szervezet az adventi várakozás időszakába érve ismét szívügyének tekintette, hogy újabb humanitárius segélyszállítmánnyal látogasson ide, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a háborús krízist néhány pillanat erejéig maguk mögött hagyhassák és a közelgő ünnepre készülhessenek testben és lélekben.

Juhász Márton ügyvezető-igazgató kiemelte: az adomány összértéke mintegy 5 millió forintot tesz ki, amely magyar állami támogatásból és egyéni felajánlásokból gyűlt össze: „Anyaországi támogatóknak, illetve a magyar államnak a jóvoltából tudtuk most ezt az ezer élelmiszercsomagot elhozni. Minden esetben egyeztetünk a stratégiai partnerünkkel, amely értelemszerűen a Kárpátaljai Református Egyházkerület. Velük egyeztetve érkezett most ez az ezer csomag is, mely elsősorban az itt maradottakat, segítőket célozza, az ő számukra nyújt egy kisebb segítséget.”

A csomagok jellemzően tartós élelmiszert tartalmaznak, olyan élelmiszereket, amelyeket mindannyian használunk a háztartásunkban: rizs, cukor, liszt, olaj, s olyan alapvető dolgok, melyek a hétköznapok során fontosak, hogy rendelkezésre álljanak – fogalmazott Juhász Márton, hozzátéve: „Nagyon örülünk, hogy az anyaországban továbbra is nyitottak az emberek arra, hogy a Kárpátalján élő magyarságot támogatni tudjuk, elsősorban az ő segítségük az, amit most célba juttattunk.”

A csomagokat december 5-étől kezdik el kiosztani.

CsA