Naftohaz: Ukrajnának 4 milliárd dollárra van szüksége gázvásárlásra

2022. december 4., 11:50

A fűtési szezonban Ukrajnának több mint 4 milliárd dollárra van szüksége további földgáz vásárlására – jelentette ki a G7-országok nagyköveteivel és az EU ukrajnai képviseletének vezetőjével folytatott megbeszélésen Olekszij Csernisov, a Naftohaz Nemzeti Részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke, akit a korrespondent.net idéz a cég sajtószolgálata nyomán.

„Az Energiaügyi Minisztérium előzetes számításai szerint a katonai kockázatokat figyelembe véve további 3 milliárd köbméter gázra van szükség a fűtési szezonra, ami ma pénzben kifejezve több mint 4 milliárd dollár. Ebben szükségünk van külföldi partnereink segítségére” – mondta Csernisov.

Hangsúlyozta, hogy a háború kezdete óta Oroszország több mint 300 energetikai infrastrukturális létesítményt semmisített meg Ukrajnában. Csupán november 17-én több mint 10 gázkitermelő létesítményt támadott az agresszor, amelyek a nemzeti kitermelés egyharmadát adják.

A korrespondent.net emlékeztet, korábban a washingtoni pénzügyminisztérium részéről közölték, a Naftohaz gázvásárlásra fordíthatja az Egyesült Államok által az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül folyósított 500 millió dolláros hitel egy részét.

(korrespondent.net/Kárpátalja)