A gazdasági tárca frissítette a GDP visszaesésére vonatkozó adatokat

2022. december 5., 09:02

A Gazdasági Minisztérium az energetikai infrastruktúra elleni orosz támadás miatt kénytelen volt visszatérni az eredeti prognózishoz, miszerint Ukrajna reál bruttó hazai terméke idén 32–33,5 százalékkal csökken – közölte sajtótájékoztatón Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter, akit a korrespondent.net idéz.

Szerinte „teljesen nyilvánvaló”, hogy a makro-előrejelzést módosítani és korrigálni kell.

„Az év elején azt jósoltuk, hogy a gazdasági visszaesés 32-33 százalék szintjén lesz. A továbbiakban a gazdaság nagyon magas alkalmazkodóképességet mutatott. De tekintettel az energiarendszer elleni novemberi támadásra, természetesen néhány vállalkozás felfüggesztette tevékenységét. Ezután gazdasági tárcaként némileg rontottuk kilátásainkat, és sajnos visszatértünk korábbi előrejelzésünkhöz: az év végére 32-33%-os, akár 33,5%-os GDP-csökkenés is lehet” – mondta Szviridenko.

Feltételezte, hogy ezzel nemzeti banki kollégái is egyetértenek.

A korrespondent.net emlékeztet, Szviridenko november elején közölte, Oroszország rakéta- és kamikaze drón-csapásai Ukrajna energetikai infrastruktúrájára októberben 39%-ra rontották az ország GDP-jének visszaesését. Ez a mutató alacsonyabb, mint augusztus–szeptemberben, amikor 35% volt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)