Karácsonyfadíszek készültek a Nagyberegi Tájházban

2022. december 5., 14:32 , 1137. szám

Ügyes kis kezecskék, sürgés-forgás és szebbnél szebb díszek – ezek jellemezték a Nagyberegi Tájházat, ahol a Csonkapapiból érkező iskolások ismerkedhettek a hagyományos karácsonyfadíszek készítésének technikájával, és sok más kikapcsolódást szolgáló programban lehetett részük.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége a tavalyi évben ítélte oda a nagyberegieknek az Év tájháza címet. A Nagyberegi Tájházban az év szinte minden napján, ezen belül pedig a fontosabb ünnepnapok kapcsán is érdekes programokkal várják a látogatókat. Főként igaz ez a karácsonyra, amely a keresztény egyház egyik legjelentősebb ünnepe. Éppen ezért a tájházban több kézműves-foglalkozás is az ünnepi előkészületekhez kapcsolódik. Az adventi időszakban a hangsúlyt főleg arra fektetik, hogy ne csak a tárgyakat, de a gyerekek szívét is ünnepi hangulatba öltöztessék.

Az év legcsodálatosabb ünnepére való felkészülés igazi lelki feltöltődés is egyben, a gyerekek pedig már nagyon várták a karácsonyi foglalkozásokat. Különösen fontos ez a jelenlegi körülmények közepette, amikor egy család életét a mindennapi nehézségek leküzdése tölti ki. A tájház a tematikus foglalkozások által próbálja kicsit kilendíteni a nehéz hétköznapokból a fiatalokat, s igyekszik megteremteni az ünnep hangulatát.

„Nagyon fontos számunkra, hogy már a karácsonyt megelőző adventi időszakban is hétről hétre valahogy csepegtessünk egy kis ünnepi hangulatot a gyerekek szívébe, tehát olyan programokat szervezünk, ahol igyekszünk nemcsak egy kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a gyerekek számára, hanem minőségi időtöltést is tudunk adni nekik” – hangsúlyozta Gál Adél, a Nagyberegi Tájház programfelelőse.

A foglalkozás során a kisiskolások először egy tájházi sétán vehettek részt, melynek során megismerkedhettek a botanikus kert és a tájház belső tereinek kicsiny kis titkaival, valamint a legérdekesebbnek bizonyult tájházi kemencével.

Ezt követően kezdetét vehette az alkotómunka. Egy hatalmas munkaasztal egyik végében fonalból készültek az angyalkák. A kézműves oktató köré a fiúk gyűltek oda, és a lányokat meghazudtoló kézügyességgel készítették el a díszeket, amelyeket hazavihettek vagy elajándékozhattak. A kisiskolások másik csoportja pedig szintén angyalkákat készített, azonban ők filc alapanyagokból.

„A gyerekek mind csillogó szemekkel készítették el a saját karácsonyfadíszeiket, melyekkel már lélekben fel is öltöztette mindenki a maga karácsonyfáját. Mind a gyerekek, mind az oktatók számára ez egyfajta lelki felkészülés az ünnepi hangulatra” – mondta Markó Veronika, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet kézműves oktatója.

A csoport tagjai a kézműves-foglalkozások mellett felváltva játszhattak az udvaron, ahol addig általuk soha nem ismert és nem próbált népi játékokkal ismerkedhettek.

A gyerekek nagy örömére a tájház kemencéje sem pihent, hiszen Olasz Piroska kelt tésztából diós és lekváros kifliket készített, hogy a díszek készítése mellett valami finomsággal is meglepjék az odaérkező gyerekeket.

A Nagyberegi Tájházba mindig nagy örömmel és várakozással érkeznek a gyerekek, hisz a szervezők érdekesebbnél érdekesebb programokat szerveznek számukra. A kikapcsolódás mellett pedig odafigyelnek arra is, hogy a kicsik megismerjék őseink hagyományait.

A karácsonyfadíszek készítése remek alkalom volt arra, hogy a gyerekek felkészüljenek a karácsonyra, hisz mindannyian alig várják, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.

A szervezők – a Csoóri Sándor Alap, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával – december közepéig folytatják az adventi tájházi foglalkozásokat.     

TV21Ungvár/K. K.