Újabb rakétatámadás érte Ukrajnát

2022. december 6., 08:08 , 1137. szám

Hétfőn Oroszország újabb nagyszabású rakétatámadást intézett Ukrajna ellen, immár a nyolcadikat – jelentette a BBC News Ukrajina.

Az első jelentések szerint néhol energetikai infrastrukturális objektumok, lakóépületek sérültek meg, halálos áldozatokat is követelt a támadás. Az Ukrajinszka Pravda négy halottról számolt be Volodimir Zelenszkij elnök esti videóüzenete nyomán.

Több régióban ideiglenesen megszűnt az áramellátás és a fűtés. A legjelentősebb mértékben Kijev, Vinnicja és Odessza megyék energetikai rendszere szenvedte meg a támadást. Egy rakéta Moldovában zuhant le.

„Sajnos már vannak találatok az energia-infrastruktúra létesítményeiben, és kapcsolódóan vészhelyzeti áramkimaradások. Az Ukrenerho diszpécserei azon dolgoznak, hogy fenntartsák az egyensúlyt az energiarendszerben” – jelentették a társaságnál.

„Egyes régiókban kényszerleállásokat alkalmaztak a rendszer kiegyensúlyozása és a balesetek elkerülése érdekében” – jelezte Denisz Smihal miniszterelnök.

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy a légvédelem lelőtte „a rakéták többségét”. A légierő jelentése szerint a hetvennél is több felbocsátott rakétából több mint hatvanat sikerült megsemmisíteni.

Kijevben sok ukrán a metróban keresett menedéket a rakétacsapások elől, ami változásokat okozott annak működésében. Előfordult, hogy a szerelvények nem álltak meg azokon az állomásokon, ahol sok ember gyűlt össze.

(ntk/bbc.com/pravda.com.ua)