Víztisztító berendezést kapott a szürtei iskola a magyar kormány támogatásával

2022. december 10., 09:43 , 1138. szám

A Szürtei kistérség és a Hajdú-Bihar megyei Téglás Város Önkormányzata még 2021-ben nyújtottak be közösen pályázatot a Bethlen Gábor Alapítványhoz az Őseink nyomában nevű projekt keretében. A cél akkor egy közös kulturális rendezvény lebonyolítása volt, de az idén február 24-én kirobbant ukrán–orosz háború meghiúsította ezt a tervet, helyette egy víztisztító berendezést vásároltak.

A víztisztító berendezés megvásárlását a pályázat során nyert másfél millió forinton kívül Téglás Város Önkormányzata további 200 ezer forinttal támogatta. A készüléket Magyarországon szerezték be. Az Ukrajnába történő szállításban a Szürtei kistérség képviselői segítettek.

„Az országban dúló háborús cselekmények okán, sajnálatos körülmények között a pályázat során elnyert pénzösszeget nem sikerült kulturális célokra felhasználni, így közös döntés alapján víztisztító berendezést vásároltunk a szürtei iskola részére” – fogalmazott Puskár Árpád, a Szürtei kistérség polgármestere. Hozzátette: nagyon hálás Magyarország Kormányának és a testvértelepülésnek is a támogatásért, és kifejezte reményét, hogy a nehéz helyzet ellenére is sikerül a közeljövőben beszerelni és üzembe helyezni az iskola számára nélkülözhetetlen eszközt.

TV21 Ungvár/K. K.