Kárpátaljára is megérkeztek a Rákóczi Szövetség óvodásoknak szánt karácsonyi ajándékai

2022. december 11., 09:41 , 1138. szám

Közel húszezer külhoni óvodásnak küld karácsonyi ajándékot idén a Rákóczi Szövetség, ezzel ráirányítva a szülők figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára. Kárpátalján is zajlik a csomagok átadása, amelyek édességet és egy szép mesekönyvet tartalmaznak.

A Rákóczi Szövetség elkötelezett a határon túli magyar közösségek magyar iskolaválasztásában, meggyőződve arról, hogy a magyar iskola mind a gyermek felnőttként remélt boldogulása, mind a magyar közösségek megmaradása szempontjából a leghelyesebb döntés. Éppen ezért a Kárpát-medence közel ezer településén, húszezer magyarul beszélő óvodáshoz juttat el a szövetség ajándékokat karácsony előtt, amelyek része egy apró édesség és egy szép mesekönyv, valamint egy, a szülőket magyar iskolaválasztásra bátorító levél.

A szövetség kárpátaljai munkatársai szerint a hasonló figyelemfelhívó kezdeményezések ösztönzik a szülőket a helyes döntés meghozatalára.

Annak érdekében, hogy az óvodai karácsonyi készülődés a gyermekek számára minél szebb és tartalmasabb lehessen, 377 óvoda adventi programját karolja fel a szövetség.

A Rákóczi Szövetség munkatársai, illetve partnerei december 6. és 20. között juttatják el a külhoni intézményekbe az ajándékcsomagokat.

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei hálózata segítségével juttatja el az adományokat az intézményekbe. A program keretein belül a salánki óvodába is megérkeztek az ajándékok.

„Nagy jelentősége van ennek az akciónak, hiszen ezáltal érezteti velünk az anyaország, hogy bár Kárpátalján élünk, nem vagyunk kívülállók, és ez hatást gyakorol mindannyiunkra” – fogalmazott Gál Zsuzsanna, a salánki óvoda igazgatója. Az igazgatónő mind­emellett beszámolt arról, hogy mind Salánkon, mind Kárpátalja több magyarlakta településén is egyre több szülő dönt úgy, hogy magyar tannyelvű óvodába, iskolába íratja be gyermekeit.

Hogy mennyire voltak hasznosak az ajándékok, mi sem jelzi jobban, mint hogy az ünnepség után a gyermekek le sem tették kezükből a könyveket. Olvasni ugyan még nem tudnak, de a játszószobában sokan azonnal nekiláttak a mesefigurák kifestésének.

„Egy karácsonyi mesekönyvvel és egy tábla csokoládéval látogatunk el minden magyar óvodába Mikulás és karácsony környékén, valamint megszólítjuk a szülőket, hogy gyermekeiket magyar tanintézményekben taníttassák, hiszen az ember legjobban az anyanyelvén tud tanulni” – hangsúlyozta Páva Judit, a Rákóczi Szövetség nagyszőlősi régiójának koordinátora, valamint hozzátette: „A beiratkozás alkalmával a magyar iskolakezdőket egy-egy iskolatáskával lepjük meg, ősszel pedig, amikor a gyermekek már az iskolapadban ülnek, egy jelképes ösztöndíjjal támogatjuk őket, jelképezve a magyar összefogást.”

A rendezvényen részt vevő szülők egyöntetűen úgy fogalmaztak, hogy természetesen magyar iskolába fogják íratni gyermekeiket, hiszen magyarságunk záloga a magyar nyelvünk, kultúránk és hagyományaink ápolása, megőrzése. Nyelvében él a nemzet, éppen ezért fontos, hogy gyermekeink megismerjék anyanyelvüket és annak hagyományait.

A most átadott karácsonyi ajándékok mellett a Rákóczi Szövetség különböző pályázatokat hirdet óvodák, óvodai csoportok karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó foglalkozásainak támogatására, többek között kézműves-foglalkozásra, mézeskalácssütésre, adventikoszorú-készítésre, betlehemes játékra vagy bábfoglalkozásra.

TV21 Ungvár/K. K.