Munkaerőpiac: Javuló mutatók

2022. december 11., 14:40 , 1137. szám

Ukrajnában az átlagfizetés visszaállt a tavalyi szintre, sőt enyhe növekedésnek indult. Emellett novemberben rekord­alacsony számú munkanélkülit regisztráltak. Az összkép azért nem ennyire rózsaszín.

Emelkedő fizetések?

A VoxEU/CEPR európai kutatóközpont tanulmánya szerint, amelyet a korrespondent.net idéz, az átlagos nominálbér (az a pénzösszeg, amelyet a munkavállaló az elvégzett munkáért kap az adók levonása előtt – a szerk.) Ukrajnában ősszel visszaállt a tavalyi szintre. A szerzők, Olekszij Blinov, a Sense Bank elemzési osztályának vezetője és Simeon Djankov, a London School of Economics pénzügyi piackutatói csoportjának igazgatója a fizetéseknek az Oroszországi Föderáció teljes körű ukrajnai inváziója első hónapjaiban tapasztalt nagy fokú ingadozását azzal magyarázták, hogy e példátlan válság első napjaiban megváltozott a magánszektor fizetési ritmusa. Ezzel együtt nyáron a nominális átlagkereset a tavalyelőtti átlagmutatók szintjén stabilizálódott, idén szeptember–októberben pedig 3 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az idei tízhavi eredmények alapján a nominálbérek növekedését 5%-ra becsülik.

A kutatók ugyanakkor rámutatnak, hogy az infláció felgyorsulása az ukrán munkavállalók reálbérének csökkenéséhez vezetett. Összességében a reálbérek csökkenését az idei 10 hónap eredményei alapján 11%-ra becsülik. A nominálbérek „helyreállása” ezzel együtt mégiscsak hozzájárult a reálbérek bizonyos fokú stabilizálásához.

A pénzes és a rosszul fizetett szakmák

A háború és az általa okozott munkaerő-piaci problémák ellenére Ukrajnában vannak olyan szakemberek, akiknek a munkája nem csak keresett, de jól is fizetett. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerint Ukrajnában az öt legmagasabb fizetéssel kecsegtető állásajánlatot professzionális szerszámok pályázati értékesítési menedzserének, médiavásárlónak, ingatlanügynöknek, fogtechnikusnak, valamint endoszkópos vizsgálatot végző orvosnak hirdették meg. A grc.ua HR portál szerint ugyanakkor a legalacsonyabb fizetéseket a munkahelyi gyakorlattal nem rendelkező diákoknak és szakembereknek, a háztartási alkalmazottaknak, a biztonsági őröknek, a munkásszakmák képviselőinek és a bolti eladóknak kínálják.

Jó hír, hogy a Rejting csoport által végzett szociológiai felmérés szerint folytatódik az ukránok fokozatos visszatérése a munkahelyeikre. Ezek szerint a háború előtt foglalkoztatottak 38%-a visszatért a munkahelyére és a megszokott rend szerint dolgozik, 18%-uk távmunkát végez, 7%-uk pedig új állást talált.

Több lett a munkanélküli

A bérek lassú emelkedése mellett Ukrajnában folytatódik a létszámcsökkentési tendencia. A VoxEU/CEPR tanulmánya alapján a szeptemberi állapot szerint a hivatalosan foglalkoztatott munkavállalók 13%-a veszítette el az állását.

Makszim Oriscsak, a Tőzsdei Technológiák Központjának elemzője szerint a háború miatt a vállalatok és az állami intézmények kénytelenek voltak létszámot csökkenteni, vagy fizetetlen szabadságra küldeni az embereket.

Sajnos a leépítési hullám még nem ért véget.

„A vállalkozások és szervezetek csaknem 7%-a tervez létszámcsökkentést. A cégek 14,5%-a nagy valószínűséggel számít arra, hogy a közeljövőben alkalmazzák ezt a népszerűtlen költségoptimalizálási módszert” – mondja Ruszlana Berezivszka, a grc.ua szakértői és elemzőközpontjának vezetője.

A létszámleépítés növekvő munkanélküliséghez vezetett. A háború kilenc hónapja során körülbelül ötmillió polgár veszítette el az állását.

„Ott folynak a harcok, ahol 10 millió dolgozót foglalkoztattak. Legalább ötmillió ember veszítette el az állását. A harcokban munkások százai vesztették életüket. A harci cselekmények következtében már mintegy hétmillió ember hagyta el az országot. A munkanélküliség szintje jelentősen nőtt” – mondta Tetyana Berezsna ukrán gazdasági miniszterhelyettes, akit a korrespondent.net idéz.

A Gazdasági Minisztérium előzetes becslése szerint Ukrajnában ez év végére megközelítőleg 30 százalékos lehet a munkanélküliség. A Rejting csoport felmérése alapján a legfiatalabb és a legidősebb ukránok, a nők és a keleti régiók lakosai között több a munkanélküli.

Kevesebb a regisztrált állástalan

Van azonban jó hír is. Novemberben Ukrajnában rekordalacsony – több mint 200 000 – hivatalosan regisztrált munkanélküli volt.

„Ilyen mutatókra még nem volt példa az ukrajnai munkanélküliség megfigyelésének történetében” – jegyezte meg Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő.

Különösebb örömre azonban nincs ok, véli a honatya. A munkanélküliségi ráta csökkenését számos tényező befolyásolja. Először is, a külföldre távozottak nem regisztrálhatnak munkanélküliként. Másodszor, a munkanélküli segély ma már csak 90 napig jár, így sokan egyszerűen nem vesztegetik az idejüket a regisztrálásra. Jelenleg csupán 171 600 ember részesül kifizetésben. A járandóság átlagos összege esetükben 4,6 ezer hrivnya. Harmadszor, a férfiaknak a regisztrációhoz igazolást kell bemutatniuk a hadkiegészítő parancsnokságtól. Éppen ezért jelenleg szinte nem is regisztrálnak – mutat rá a korrespondent.net összeállítása.

El kell ismerni azonban, hogy a foglalkoztatási mutatókat egy pozitív tényező is befolyásolja: ismét megindult a munkaerő-felvétel a munkáltatók részéről. „A háború kezdete óta 428 000 ember szerzett munkanélküli státuszt. És már 237 000 ember talált munkát a Foglalkoztatási Központokon keresztül” – jegyezte meg Zseleznyak.

A kormány is igyekszik tenni a munkanélküliség ellen. Julija Szviridenko gazdasági miniszter szerint programot hirdettek a vállalkozások elérhető hitelezésére, a cégeknek a veszélyes régiókból viszonylag biztonságos területekre történő áttelepítésére, a vállalkozásfejlesztés támogatására létrejött a „jeRobota”, a munkanélküliek társadalmilag hasznos munkába való bevonására ott a Helyreállítási hadsereg projekt és a részleges munkanélküliségi segélyprogramokról se feledkezzünk meg. Emellett Ukrajnában elindult az Egységes Állásajánlat Portál (Єдиний портал вакансій), amely lehetővé teszi a tájékozódást a munkalehetőségekről régió, iparág és a várható bérszint szerint.

(zzz/korrespondent.net/grc.ua/ratinggroup.ua)