Vasárnapi üzenet: 2022. december 11.

Mindenkit magamhoz vonzok

2022. december 11., 08:35 , 1137. szám

„Az úr akkor ráparancsolt a szolgára: »menj ki az országútra és a sövények mentére, kényszeríts be mindenkit, hogy megteljék a házam.«”    Lk. 14, 23

A természetben megfigyelhető a gravitáció (tömegvonzás) ereje. Minden a földhöz vonzódik. Tapasztalataink alapján az ember leesik a földre. Nem fölfelé, hanem lefelé tart. Az erő, ami hatással van, ránk gyakran meghatározza az életkörülményeinket. A vonzás ereje az ember hétköznapjaiban a jó és a rossz irányba halad és dől el.

Az ember a földön él, de mindig fölfelé tekint (antroposz – fölfelé tekintő ember). Szembe menve a világ vonzó erejével, bennünket Isten vonz és emel magához. Jézus tanításában olvashatjuk: „Senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya, aki engem küldött, nem vonzza.” (Jn. 6, 44) „Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket”. (Jn. 12, 32) Ez az erő, amely hatással van az emberre. Jézus nemcsak hív és vonz bennünket, hanem az Atyához is vezet. Ő maga „az út, az igazság és az élet”. (Jn. 14, 6) Ezen az úton kell felismernem az Atya jóságát és szeretetét. Krisztus azért vonz bennünket, hogy minél közelebb kerüljünk Istenhez és viszonozzuk neki a szeretetet és eljussunk oda, hogy embertársainkat is szeretni tudjuk, mint ahogyan az Atya szeret minket.

Krisztus minden embert meghív az üdvösségre. „Nincs többé zsidó és görög, nincs szolga és szabad, nincs férfi és nő, mert ti mindannyian egyek vagytok Krisztus Jézusban.” (Gal. 3, 28) Ez a mindenkire kiáradó szeretet teheti tökéletessé egymás elfogadását és jóságát. Egymásban felismerni a meghívott embert, akit ugyanaz az Isten hívott meg az asztalához, mint engem. Egytől kaptuk a meghívást. Egy Istenhez, közösséghez tartozunk. Egyek vagyunk Krisztus Jézusban. Ahogyan a példabeszédben halljuk a gazdag ember parancsát szolgájának: „menj ki az országútra és a sövények mentére, kényszeríts be mindenkit, hogy megteljék a házam.” (Lk. 14, 23)

A világ tele van vonzó és értékes dolgokkal. Sokszor olyanokkal, amelyek nagyobb erővel vonzanak bennünket magukhoz. Néhány mai mágnes, ami vonzó az ember számára.

1. PÉNZ: az anyagiasság tönkreteszi az emberek közötti kapcsolatokat. Sokszor halljuk, hogy a pénz nem boldogít, de minőséget vehetünk rajta.

2. DICSŐSÉG: „Legyek valaki az életben!” Ennek tudatában sok mindent elfelejtünk, és sok emberen átgázolunk, csakhogy elérjük a céljainkat.

3. TESTISÉG: Csak a test, a külső feleljen meg a látszatnak, a lélek nem számít! Úgy sem látják!

A keresztény ember számára azonban a legnagyobb erő és a legvonzóbb mágnes: Jézus Krisztus! Őt keressük, és benne találjuk meg az utat Istenhez. Krisztus tegyen képesekké minket minden jó megtételére!

Pősze Roland
mátyfalvai áldozópap