„Legyen bármilyen nehéz is a helyzet, adni mindig jó” ‒ Mozgalmas jótékonysági napot szervezett az MCC Beregszászi Központja

2022. december 12., 15:44 , 1138. szám

Jótékonysági napot szervezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Központja december 10-én. Az MCC-sek csatlakoztak az Angyalbatyu mozgalomhoz is, melynek keretében több mint kétszáz diák készített édességgel és ajándékokkal telepakolt cipősdobozt a rászoruló gyerekek számára.

„Mindenki teljes szívvel és odaadóan készítette el a csomagokat, hiszen a legjobb dolog, ha örömet okozhatunk másnak” – fogalmazott az egyik diák a program során.

Az elkészített csomagokat átadták a görögkatolikus egyház által életre hívott Angyalbatyu mozgalom képviselőjének, Csirpák József atyának, aki majd célba juttatja az adományokat a rászoruló gyerekeknek.

„A csomagok egy része a szolyvai gyermekotthonba fog kerülni, ahol közel nyolcvan gyermekről gondoskodnak, és a legidősebb közülük mindössze négyéves, így hatalmas örömet fog okozni nekik karácsony előtt” – hangsúlyozta Csirpák József, a Salánki Görögkatolikus Egyházközség parochusa, az Angyalbatyu mozgalom képviselője. Továbbá hozzátette, hogy az ország jelenleg háborúban áll, ami azt jelenti, hogy annak minden lakosa érzi a háború borzalmait, hatásait, éppen ezért ezekben az időkben még fontosabb a felebaráti szeretet és a törődés, főleg karácsony idején. „Karácsonykor Jézus születését, a világ világosságának eljövetelét ünnepeljük, éppen ezért úgy gondolom, hogy a háborút – ami a gyűlöletnek a legdurvább formája és a sötétségnek a legsötétebb oldala – csak Isten szeretetével és világosságával tudjuk legyőzni. Ezért is buzdítok mindenkit a karácsony valódi ünneplésére, megélésére” – fogalmazott az atya.

Már ötödik éve, hogy a Mathias Corvinus Collegium jelen van Kárpátalján, és immár hagyománnyá vált, hogy adventkor az MCC Beregszászi Központja jótékonysági vásárt szervez. A diákok azokat az adventi koszorúkat, asztali dekorációkat és mézeskalácsokat értékesítették Beregszász főterén, amelyeket szüleikkel közösen készítettek.

„Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a nehéz idők ellenére is valóban érezzék, a saját kis kereteiken belül ők is tudnak hatalmas örömet és segítséget nyújtani másoknak, hiszen legyen bármilyen nehéz is a helyzet, adni mindig jó!” – mondta Dobsa Beáta, az MCC beregszászi vezetője.

Idén több mint kétszáz diák vett részt, szülei segítségével, a hagyományos adventi vásáron. A standhoz folyamatosan érkeztek a vásárlók, helyi lakosok és Kárpátaljára érkező belső menekültek egyaránt.

A programokon részt vett Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese, aki Beregszász legrégebbi, 120 éves magyar iskolájának, a Beregszászi Kossuth Lajos Líceumnak mintegy félmillió forint értékben adott át szemléltetőeszközökből álló csomagot. „Ennek azért van nagy jelentősége, mert a háborús helyzet okán Kárpátalján nagyon nehezen tudnak hozzájutni az alapvető tanszerekhez, taneszközökhöz, különböző sporteszközökhöz az iskolák. Ezt a hiányt próbálta most pótolni a Mathias Corvinus Collegium kezdeményezése” – számolt be Constantinovits Milán.

A jótékonysági vásáron a daganattal küzdő négyéves nagydobronyi kislány, Klaudia gyógykezelésére az MCC-sek mintegy 32 ezer hrivnyát gyűjtöttek, amit hamarosan át is adnak a gyermek a családjának.

TV21 Ungvár/K. K.