Az öröm gyertyája is lángra lobbant Beregszász adventi koszorúján

2022. december 13., 08:36 , 1138. szám

A hitet és a reményt szimbolizáló gyertyákat követően lángra lobbant az öröm gyertyája is Beregszász főterén.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet kezdeményezésére hét évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal indult el Közös Advent címszó alatt a várakozás idejéhez fűződő rendezvénysorozat, melyhez csatlakoztak a történelmi egyházak, a város önkormányzata, valamint civil szervezetek is. A program elérte célját, hiszen a szeretet ünnepére készülve évről évre – még a pandémia idején is, betartva a karanténintézkedéseket – összehozta a térség lakóit, akik együtt gyújtották meg a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyáit.

„Csendes várakozással és felkészült lélekkel állnak itt az emberek ma Beregszász főterén. Nagy szükség is van ezekre az adventi eseményekre, ugyanakkor arra is emlékszem, hogy nemrég még fényárban úszott a város, gyönyörű karácsonyfánk volt, és az emberek sugárzó arccal jártak itt. Ma, ha megnézzük, mindjárt sötétbe borul a város, és nagyon sokak arcára komorság ült, s kevesebben is vagyunk. Az a különbség a korábbi és a mai karácsony között, hogy míg régebben hazajöttek az emberek a családjaikhoz, hogy érezzék a család melegét, a meghittséget, ma ugyanazok az emberek elmennek itthonról” – konstatálta ünnepi beszédében Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, hozzátéve: „Itt valamin változtatni kell, hiszen a boldog békeidőben lehet csak építkezni és újjáépíteni. Ez a kívánsága ma mindenkinek Ukrajnában. A karácsony üzenete és kérése pedig az, hogy legyen béke, és kezdődjön az újjáépítés” – hangsúlyozta.

„Mi már eljutottunk valahová, nekünk nem csak úgy az ég alján pislákol valami. Nekünk már konkrét dolgaink vannak. Az, amit a keleti egyház úgy fogalmaz meg, hogy az igazság napja. Karácsony az igazság napja, mi erre várunk. S nem utolsósorban nemcsak az igazságra, hanem arra is, hogy az igazságot lehetőleg békében éljük meg. Amikor szánkra vesszük, hogy »Dicsőség mennyben az Istennek, békesség a földön az embernek«, akkor ez a békesség a szívünk mélyén elindul és kifelé sugározza a békét” – emelte ki a jelenlévőkhöz szólva Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke.

Ezen gondolatok után Demkó Ferenc püspöki helynök és Sin József elnök úr meggyújtották a várakozás harmadik gyertyáját. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői adtak Isten igéjének segítségével útmutatást a várakozáshoz: először Molnár János, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöki helynöke, beregszászi plébános, majd Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkipásztora, Marosi István és Szabó Viktor beregszászi görögkatolikus parochusok szóltak az egybegyűltekhez.

Az alkalmat az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium diákjainak, valamint a Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség kórusának előadásában adventi énekek tették meghittebbé.

Az öröm teljes megélését beárnyékolja a háború és a szétszakadt családok fájdalma. Ez a gyertya éppen azért is lobbant lángra, hogy az öröm mihamarabb megtölthesse a szíveket.           

lexi