Luca-napi népszokásokat elevenítettek fel a Nagyberegi Tájházban

2022. december 14., 16:09 , 1139. szám

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet Luca-napi foglalkozást szervezett a Nagyberegi Tájházban december 13-án. A résztvevők számos hagyománnyal, Luca-napi népszokással és hiedelmekkel ismerkedhettek meg.

Luca napját a tél közepének tartották, a nők számára dologtiltó nap volt, mert a néphit szerint ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkedtek. Időjósló nap is volt, ettől kezdve tizenkét napig, karácsonyig figyelték az időjárást, s minden nap a következő év egy-egy hónapjára nézve adott útmutatást. A népi hagyományok szerint a Luca-nap az esztendő legrövidebb és legsötétebb napja is volt egyben.

Ekkor készül a Luca széke, és ekkor vetik a Luca-búzát is. A hiedelem szerint ha a Luca napján elvetett búza minden szeme kikel karácsonyig, akkor a következő évben bőséges termésre lehet számítani.

A szervezők az esemény során ezekkel a népszokásokkal ismertették meg a gyerekeket, akik még Luca-napi mátkagombócot is készíthettek. A tájházban a nagyberegi iskola kisiskolásait látták vendégül.

„A Luca-napi foglalkozás minden éven egy, a gyermekek körében nagyon várt és különleges foglalkozás, hiszen a résztvevők az alkalom során nem mindennapi ismeretekkel gazdagodhatnak” – mondta Gál Adél, a Nagyberegi Tájház programszervezője.

Luca napján a lányok tizenkét gombócot főznek, mindegyikbe egy-egy férfinevet rejtve. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jön, abból kiderül, ki lesz a jövendőbelijük – tartja a mondás.

Az alkalom során a lányok kipróbálhatták ezt a népszokást is, annyi változtatással, hogy a gombócok nem főttek, hanem sültek, ami egy beregi különlegesség. A nagyberegi sült gombóc rejtelmeibe Olasz Piroska néni vezette be a gyerekeket.

 „A Luca-napi sült gombóc lényege, hogy a lányok minden gombócba beleírnak egy fiúnevet, majd azok szépen megsülnek – a beregi hagyományainkhoz híven. Amint elkészülnek a gombócok, mindenki választ egyet, és amilyen név szerepel benne, úgy fogják hívni a jövendőbelijüket” – mesélt a gombóc elkészítésének módjáról Piroska néni.

Bár Luca-széket nem faragtak, de minden gyermek elvethette és hazavihette a saját Luca-búzáját, valamint egy Luca-kalendáriumot. Természetesen – az adventi időszakhoz híven – nem maradhatott el a karácsonyfadíszek készítése sem.

Ahogy minden ünnephez, úgy a Luca-naphoz is számos népi játék kapcsolódik, mint például a kotyolás, amikor is a fiúk minden háznak kikotyolják a jókívánságaikat. Többek között ezzel és még sok más játékkal, énekekkel és hagyományokkal ismertette meg a gyerekeket Kokas Erzsébet, a Kokas Banda népdalénekese.

„Próbáljuk életben tartani a hagyományokat, hogy megismerjék a gyerekek” – hangsúlyozta Kokas Erzsébet.

A szervezők igazi Luca-napi hangulatot varázsoltak a tájházban, melyet a gyerekek hatalmas örömmel fogadtak, és vidám hangulatban, játékosan ismerkedtek népi hagyományainkkal. Az esemény végén pedig minden gyermek új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva térhetett haza.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.

TV21 Ungvár/K. K.