Magyarország eddig több mint 7 milliárd forint értékű adományt juttatott el Kárpátaljára

2022. december 14., 13:15 , 1138. szám

Anyaországunk az elmúlt harminc év legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre az ukrajnai háború kitörése óta – jelentette ki Soltész Miklós hétfőn. A magyarországi Mandiner hetilap pedig „kiszúrta” az Ukrán Nemzeti Bank egyik kamatbejelentésében, hogy összesen mennyi külföldi támogatást kapott az ország.

Magyarország, ahogy eddig is, továbbra is kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyar Vöröskereszt véradókamionjának és újabb segélyszállítmányának indulásakor hétfőn.

Magyarország az elmúlt harminc év legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre az ukrajnai háború kitörése óta.

Ebbe a munkában hat nagy karitatív szervezet nyújt segítséget: a Magyar Vöröskereszt a fővárosi BOK-csarnokban és Lónyán, a Református Szeretetszolgálat Záhonyban, a Katolikus Karitász Barabáson, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregsurányban, az Ökumenikus Segélyszervezet Beregszászban és a Baptista Szeretetszolgálat Tiszabecsen – részletezte Soltész. Kiemelte, eddig 3 100 tonna segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára 7,2 milliárd forint értékben, és 460 ezer embernek segítettek a karitatív szervezetek.

Az elmúlt hétvége érdekes híre, hogy az Ukrán Nemzeti Bank egy kamatbejelentésében eldugva közölte, hogy mennyi nemzetközi támogatást kapott eddig az ország – fedezte fel a Mandiner. Az Ukrán Nemzeti Bank 25%-on tartotta a diszkontrátát. Mindez azért érdekes, mert a december 8-i bejelentés szövegében eldugva közli azt is, hogy mennyi külföldi támogatást kapott az ország. Mint a közleményben írták, „2022 második felében a nemzetközi partnerek jelentősen bővítették az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást, ami jelentős tényezővé vált a makroszintű pénzügyi stabilitás fenntartásában. Várhatóan az idei év végére a nemzetközi támogatás összege meghaladja a 31 milliárd dollárt”.

Kifejtették, hogy mi várható jövőre: „A költségvetési hiány és a gazdasági fellendülés finanszírozásához szükséges nemzetközi pénzügyi támogatás 2023-ban is folytatódik. Különösen az Európai Unió által 18 milliárd euró, valamint az Egyesült Államok által mintegy 10 milliárd dollár rendelkezésre bocsátásáról jelentettek be előzetes megállapodásokat. Az idei évhez hasonlóan várhatóan ezeknek a pénzeszközöknek a jelentős része támogatások formájában érkezik majd, ami nem növeli Ukrajna adósságterheit a háború utáni időszakban” – írták.

A külföldi támogatások kapcsán Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter elmondta: A kulcsfontosságú nyugati pénzügyi támogatás nem jótékonyság, hanem önfenntartás a demokrácia megvédéséért folytatott küzdelemben, miközben Ukrajna az orosz támadások által tönkretett elektromos és fűtési infrastruktúra helyreállításának növekvő költségeivel küzd – olvasható az Independent cikkében. Szerhij Marcsenko az Associated Pressnek adott csütörtöki kijevi interjújában azt is elmondta, hogy szerinte az Európai Unió tisztviselői rendezni fogják a Magyarországgal fennálló vitát, amely megakadályozott egy kulcsfontosságú, 18 milliárd eurós (18,97 milliárd dolláros) segélycsomagot, amely fedezné Ukrajna fenyegető költségvetési hiányának nagy részét.

Marcsenko szerint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás elenyésző ahhoz képest, amit a fejlett országok olyan vészhelyzetek leküzdésére költöttek, mint a 2008-as globális pénzügyi válság és a Covid–19-világjárvány. „Ukrajna támogatása nem jótékonyság. Mi az egész (civilizált) világ szabadságát és demokráciáját próbáljuk megvédeni” – mondta Marcsenko.

(MTI/Mandiner/bzs)