Véleményt mondtak az amerikaiak, nem kérnek se Bidenből, se Trumpból

2022. december 14., 15:27 , 1138. szám

Az amerikaiak többsége sem Donald Trumpot, sem Joe Bident nem látná szívesen az elnöki székben a következő ciklusban – derül ki a CNBC-felmérésből. A választópolgároknak egyelőre nincs favoritjuk az indulók közül a 2024-es választásokon.

Az amerikaiak 61%-a nem szeretné, ha Donald Trump 2024-ben újra indulna az elnöki székért, míg a jelenlegi elnök esetében ez az arány 70%. Trump már bejelentette, hogy megmérkőzik republikánus kihívóival, és szeretne újra elnök lenni, Bidentől ennyire egyértelmű tervek még nem hangzottak el.

A CNBC All-America Economic Survey felmérés adatai alapján jelenleg a republikánusok 37%-a, a magukat függetlennek vallók 61%-a és a demokraták 88%-a válaszolt úgy, hogy egyelőre nem lát olyan jelöltet, akire szívesen szavazna. Biden esetében a választópolgárok az életkorával indokolják elsősorban, hogy nem kellene még egy ciklust vállalnia, az elnök nemrég múlt 80 éves.

Joe Biden elfogadottsági mutatója az októberi 46%-ról 41%-ra esett vissza, ezen belül a gazdaságpolitikájával már csak az emberek 38%-a elégedett. Ezzel függhet össze az is, hogy az amerikaiak mindössze 14%-a gondolja, hogy a gazdaság jó állapotban van, ez 2013 óta a legalacsonyabb arány.

A felmérésben részt vevők 87%-a szerint jelenleg az amerikai törvényhozók első számú feladata az infláció elleni harc lenne.       

(karpat.in.ua/bzs)