Ágyakat adott át a Máltai Szeretetszolgálat a Nagybégányban elszállásolt menekülteknek

2022. december 15., 13:15 , 1139. szám

Huszonöt emeletes ágyat adott át a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) a Nagybégányi kistérségben elszállásolt ideiglenesen áttelepültek számára. A szeretetszolgálat és a nagybégányi önkormányzat között folyamatos az együttműködés, ennek révén a háború kirobbanása óta folyamatosan támogatják a kistérséget abban, hogy el tudják látni a hozzájuk érkezetteket.

A Nagybégányhoz tartozó településeken az elmúlt majd tíz hónapban több mint ezer menekültet láttak el, viszont nem voltak felkészülve a hosszú távú elszállásolásra. Ebben nyújtott most segítséget a BJMSZ, amikor is huszonöt emeletes ággyal és hozzájuk tartozó matracokkal támogatták a kistérséget. Ennek köszönhetően ötven személy lakhatását és elszállásolását tudják biztosítani.

„A most átadott ágyakat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően tudtuk továbbítani” – fogalmazott Makuk János, a BJMSZ igazgatója.

A Nagybégányi kistérség a háború kitörése óta közel ezer menekültet fogadott be. Jelenleg 41 ideiglenesen áttelepült számára biztosítanak lakhatást a kistérség településein, Asztély, Nagybégány és Gut óvodáiban. Korábban csupán matracokon tudták elszállásolni őket, így a most adományozott ágyak hatalmas segítséget jelentenek a kistérség számára – számolt be Szimcsera János, a Nagybégányi kistérség alpolgármestere.

Az elmúlt hónapokban a Máltai Szeretetszolgálat több kamion élelmiszert és más termékeket juttatott kelet- és délkelet-ukrajnai településekre: Herszonba, Zaporizzsjába, Harkivba stb.

A menekültek támogatása mellett természetesen a fejlesztőprogramjaikat is folytatják, mint amilyen a Pető-program. A BJMSZ munkatársainak elmondása szerint a jövőben újabb programokat szeretnének indítani a gyermekek fejlesztése céljából.

Makuk János kiemelte, hogy a Máltai Szeretetszolgálat a továbbiakban is támogatni fogja az otthonukat elhagyni kényszerülőket, ahogy azokat is, akik már korábban is igénybe vették valamilyen formában a segítségüket.            

TV21 Ungvár/K. K.