Kárpátaljai művészek Kárpátaljáért – jótékonysági est Vácott

2022. december 15., 18:33 , 1139. szám

A Váci Nemzeti Kör Kárpátaljai művészek Kárpátaljáért címmel rendezett jótékonysági estet a Váci Piarista Gimnáziumban. A „Minden magyar felelős minden magyarért” jelmondat szellemében a váciak a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar testvéreik megsegítésére vállalkoztak. A jótékonysági esten befolyt összegből a Kárpátalján maradt, idős és beteg rászorulókat segítő Verecke Alapítványt támogatják.

Az est levezetésében Debreceni Kamilla, a TV21 Ungvár riportere segédkezett. A vendégek köszöntését követően először Kalász Ákos, a rendezvénynek otthont adó tanintézmény igazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Köszöntőjében elmondta, hogy amikor Kárpátaljára gondolnak, akkor a háborútól eltekintve is fájdalmas, sanyargatott és szomorú sorsú magyar közösség jut elsősorban az eszükbe. „A fellépő művészek műsora feltár valamit a hely (Kárpátalja – a szerk.) energiáiból: az életet adó táj szépsége, az ott élők életben maradni akarása több száz éve kitart, történjen bármi” – szólt a közönséghez az igazgató. Elmondása szerint mindannyian abban reménykednek, hogy minél hamarabb eljön a béke: „Imádkozunk, hogy a tűzparancs helyett a »Tüzet szüntess!« kiáltások hangozzanak fel, hogy az emberi kéz békejobbra egyenesedjék a másik felé a diplomácia asztalai mellett és a fronton egyaránt.”

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke köszöntőbeszédében röviden megosztotta a jelenlévőkkel Kárpátalja és az itt élő magyar közösség elmúlt száz évi hányattatását. „Amikor megszűnt a Szovjetunió, azt gondoltuk, hogy könnyebb lesz, és a közösség végre szabadon fejlődhet, azonban nem így történt, hanem mindenfajta ellehetetlenítés után még egy háború is kitört az ország keleti részén” – mondta az elnök úr. Véleménye szerint a nehéz időkben rendkívül fontos az a szolidaritás és együttérzés, amely a világ minden magyarlakta tájáról érkezik Kárpátaljára. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a házigazdák, a védnökséget elvállaló Marton Zsolt megyéspüspök, a jelenlévők és természetesen az esten fellépő kárpátaljai származású művészek számára.

A köszöntőbeszédeket követően először Szalonnáék léptek fel. A viski származású Pál Eszter, Pál Lajos és Pál István érdemes művészek népdalcsokorral szórakoztatták a közönséget, amelyet két kisfilm követett: egyikben a háború okozta kárpátaljai nem mindennapi hétköznapokba kaptak betekintést a jótékonysági est résztvevői, míg a másik a Verecke Alapítvány egyik reklámfilmje volt.

Folytatásként Varga Katica, a Magyar Örökség díjas Credo együttes művésze énekelt szívhez szóló dallamokat, majd egy rövid film erejéig a váciak betekintést kaphattak a Hazajáró című honismereti magazinműsor kárpátaljai kalandjaiba.

Az est záróakkordja a Dobronyi rózsát Zsazsának c. előadás volt, melyben a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének, a kárpátaljai Fedák Sárinak az életét ismerhették meg a váciak. A darabot a Tiszaújlakról származó Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész díjas Szűcs Nelli rendezte, valamint ő játszotta a főszereplő Fedák Sárit is. Narrátori szerepben a szintén Jászai Mari-díjas muzsalyi Tarpai Viktóriát láthatta a közönség. Az énekes-zenés élmény nem lett volna teljes Zsazsa bandája nélkül, akik a zenei kíséretet biztosították Sári számára.

Hazaindulás előtt Marton Zsolt váci megyéspüspök áldotta meg a jelenlévőket, majd közös fejhajtás után nemzeti imádságunk is felcsendült a piarista gimnázium előadótermében.

Simon Dávid