Kárpátalján kevesebb lehet az áramszünet

Denisz Smihal: Jelentős áramkimaradások lesznek télen

2022. december 15., 10:27 , 1138. szám

Ukrajnában a hatalmas orosz rakétacsapások következtében a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40%-a megsérült, az ukránoknak ezért jelentős áramkorlátozásokra kell felkészülniük ezen a télen – közölte december 11-én Denisz Smihal miniszterelnök Facebook-oldalán, adta hírül az rbc.ua hírportál. Kárpátalja katonai kormányzója bejelentette, hogy megyénk pótlólagos áramkapacitást kap, ugyanakkor takarékosságra kérte a lakosságot.

A jelentés szerint a kormányfő jelezte, hogy Ukrajnában továbbra is jelentős a kapacitáshiány. „Nyolc rakétatámadási hullám után az országban minden hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40%-a károsodott különböző mértékben” – mutatott rá. „Mindannyiunknak be kell látnia, hogy ezt a telet jelentős áramfogyasztási korlátozásokkal kell átvészelnünk” – figyelmeztetett Denisz Smihal.

Ugyanakkor az elmúlt vasárnap Viktor Mikita, Kárpátalja megye katonai kormányzója a Facebook-oldalán bejelentette, hogy Kárpátalja energetikai rendszere pótlólagosan több megawattnyi áramkapacitást kap, ami könnyítést jelent a háztartások, az infrastrukturális létesítmények és vállalatok áramellátását tekintve.

Mint a megyevezető írta, „most fejeztem be egy tárgyalást Volodimir Kudrickijjal, az Ukr­enerho állami áramszolgáltató vállalat vezetőjével. Nehéz a helyzet a megyénkben a rendkívüli áramkikapcsolások miatt, így egyre nehezebb biztosítani a meleget a lakásokban”. Ahogy jelezte, „a megbeszélés nem volt könnyű, ha lehet így fogalmazni”. Hozzátette: „Tisztában vagyunk vele, hogy minden régiónak nehéz, de mi Kárpátaljáért vagyunk felelősek.”

A katonai kormányzó kifejtette: „Mindennap elemezzük az ország más részein kialakult helyzetet, és sem én, sem a helyiek nem értik, miért nem módosították az áramkorlátozást a hónap folyamán.” A megyében folytatott takarékoskodás ugyanakkor meghozta az eredményt: a Védelmi Tanács határozatának végrehajtása után a régiónkban fogyasztási volumencsökkenés tapasztalható. „Elértük az eredményt: a régiónk több megawattnyi kapacitást kap pótlólagosan. Ez több áramot jelent az otthonokban és az infrastrukturális létesítmények működésében. A kapacitás már fokozatosan növekszik. [...] Köszönet ezért azoknak, akik meghallottak minket és elkezdtek spórolni, de még mindig vannak problémák a takarékoskodással. Ebben össze kell fognunk, és meg kell akadályoznunk az erőforrás pazarlását” – hangsúlyozta Viktor Mikita, aki hivatalos oldalán is felszólította a kárpátaljaiakat az elektromos áram takarékosságára. Felhívásában a következőképpen fogalmazott: „Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, hogy azok mindenkihez eljussanak. Ennek ellenére megpróbálom. Kérek mindenkit: takarékoskodjon az árammal. Ne kapcsolják be a világítást parkolóknál, építkezéseknél, ne dekorálják fényfüzérekkel a falakat, kapukat, udvart, ne kapcsolják be a reklámfelületeket. Mindez nem kötelező dolog, és a jelenlegi valóságban határozottan felesleges. Ha hasonlót látnak az utcákon, szomszédaiknál, rokonaiknál – figyelmeztessék őket. Ne feledjék, hogy minden kikapcsolt izzó lehetőséget ad arra, hogy felkapcsolják a lámpát ott, ahol nagyon szükséges. Köszönjük mindenkinek a támogatást! Legyőzzük a sötétséget, legyőzzük a megszállókat” – olvasható az OVA vezetőjének hivatalos oldalain.

Zelenszkij államelnök Telegram-csatornáján összefogásra és egymás segítésére szólította fel a lakosságot. Ukrajna elnöke azt írta: „Ahhoz, hogy átvészeljük ezt a telet, még jobban kell segítenünk egymást, mint valaha, és még jobban vigyáznunk kell egymásra. […] Ahhoz, hogy átvészeljük a telet, még ellenállóbbaknak és még egységesebbeknek kell lennünk, mint valaha.”

Volodimir Zelenszkij korábban kijelentette, Oroszországnak még mindig előnye van a tüzérség és a rakéták terén. Ezért ahhoz, hogy átvészeljék ezt a telet, az ukránoknak segíteniük kell egymást, és kerülniük kell a belső konfliktusokat.

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere korábban azt jelentette ki, hogy Kijevben télen az egyik lehetséges forgatókönyv az apokalipszis lehet, ha folytatódnak az infrastruktúra elleni orosz támadások. Mint mondta: „Kijev áram, víz és fűtés nélkül maradhat. Apokalipszis következhet be, mint a hollywoodi filmekben, amikor az alacsony hőmérséklet miatt lehetetlenné válik az élet a lakóházakban.” Szerinte lehetséges egy olyan forgatókönyv, amely szerint a város központosított fűtés nélkül marad egészen tavaszig, ha a hőmérséklet mínusz 15 fokra csökken.

(bzs/karpat.in.ua)