Podoljak: A háború végét csak Oroszország katonai veresége hozhatja el

2022. december 15., 08:35 , 1138. szám

Mihajlo Podoljak szerint a háború befejezésének egyetlen módja, ha Oroszország vereséget szenved a harctéren. Ugyanakkor aggasztó, hogy Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról írt, hogy az európaiak teljesen kimerítették fegyverkészleteiket azzal, hogy fegyvereket adtak Ukrajnának.

Az ukrajnai háború befejezéséhez Oroszország katonai vereségére, oroszellenes szankciókra és az agresszor országon belüli szabotázsra van szükség – közölte vasárnap Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, adta hírül az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó azt írta: „Nem kell félni a Putyin utáni jövőtől. A háború befejezésének egyetlen módja van: Oroszország katonai veresége a csatatéren + az orosz gazdaság kimerítése a szankciókkal + Oroszország elszigetelődése a világpiacokon + Oroszországon belüli belső szabotázs = Ukrajna győzelme és a globális biztonság helyreállítása.”

Hírportálunk beszámolt Mihajlo Podoljak bejelentéséről, mely szerint: Vlagyimir Putyin orosz diktátor abszolút nem alkuképes, a vele tárgyaló nyugati politikusoknak pedig tisztában kell lenniük ezzel, és azzal, hogy a megoldás Ukrajna győzelme. „Putyin abszolút kompromisszumképtelen. Szerintem ezt minden európai vezető felismeri, aki rendszeresen tárgyal vele. Egyenesen kijelenti, hogy megveti a nemzetközi jogot, területeket akar elfoglalni és ukránokat akar gyilkolni, amíg követelései nem teljesülnek. A megoldás nyilvánvaló: Ukrajna győzelme” – hangsúlyozta az elnöki hivatalvezetői tanácsadó.

Ugyanakkor Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője blogján arról írt, hogy teljesen kimerítették fegyverkészleteiket, az európai védelmi kapacitások elégtelenek. Arról is ír azonban, hogy ez a háború „ébresztő volt számunkra az európai katonai kapacitások terén”.

„Fegyvereket adtunk Ukrajnának, de ezzel saját katonai készleteinket kimerítettük” – figyelmeztet Borrell. Azt is hozzáteszi: „A hagyományos háború fenyegetése »egyre közelebb kerül Európa szívéhez«, és azt is realizálnunk kellett, hogy kritikus védelmi kapacitásaink is hiányosak. Nem tudjuk magunkat, az európai kontinenst megvédeni a nagyobb fenyegetésektől.”

Borrell szerint további befektetésekre van szükség a védelem megerősítése érdekében, hozzáteszi azonban, hogy a pénz önmagában nem elég. A pénzráfordítás után ugyanis hosszú időre van szükség a védelem kiépítéséhez.

(bzs/karpat.in.ua/mandiner.hu)