Tartós élelmiszert és angyalbatyukat adott át Kárpátalján a Katolikus Karitász

2022. december 16., 09:02 , 1139. szám

A Katolikus Karitász a háború kitörése óta folyamatosan segíti a kárpátaljaiakat és a Magyarországra érkező menekülteket. December 14-én a segélyszervezet munkatársai ismét vidékünkre látogattak, ahol először a nagyszőlősi gyermekotthont, majd a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének beregszászi irodáját keresték fel.

A karitatív szervezet rendszeresen juttat adományokat az egyre nehezebb körülmények között élő embereknek. A nagyszőlősi gyermekotthonban mozgássérült és halmozottan fogyatékos gyermekek számára nyújtanak menedéket. Az orosz invázió kezdete óta az árvaház 85 Belső-Ukrajnából kimenekített, szintén fogyatékkal élő fiatalt fogadott be, akik ellátására az intézmény nem volt felkészülve, ezért kértek segítséget a Karitásztól.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy nem első alkalommal tettek látogatást a nagyszőlősi gyermekotthonban, ugyanis korábban jelentős mértékű élelmiszer-szállítmánnyal érkeztek, valamint az intézmény vezetőivel egyeztetve ágyakat is készíttettek az ott lakók számára. „Most egy olyan adományt hoztunk, ami több helyről jött össze, egyrészt a civil szervezetek gyűjtéséből, ami Magyarországon egy kezdeményezés volt, és ők választották ki azt az intézményt itt, Kárpátalján, melyet segíteni kívántak karácsony előtt. Ez egy összefogás volt Magyarországon, amiben a civil szervezeteket felkérték arra, hogy akik tudnak, gyűjtsenek. Egy alapítvány, egy egyesület, egy közösség összegyűjtötte azokat az adományokat, melyeket ide szántak, s a Karitászhoz eljuttatva mi hoztuk tovább a megjelölt célra. Ezt a szállítmányt egészítettük ki a Karitász élelmiszer-adományaival. A mai adomány is közel egymillió forint értékű, hiszen jelentős mennyiségű tartós élelmiszer van benne, s természetesen karácsony közeledtével most szaloncukor és más édességek is, illetve ezen felül a civil szervezetek gyűjtéséből is jelentős érték” – emelte ki Écsy Gábor.

A szervezet az élelmiszercsomagok mellett úgynevezett angyalbatyukat is hozott, amelyeket a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) adtak át.

Tarpai József, a KMNE elnöke elmondta, hogy a Katolikus Karitász és Écsy Gábor atya már évek óta partnereik, s a több éve fennálló kapcsolat ideje alatt számos alkalommal hoztak csomagokat a kárpátaljai magyar nagycsaládosok számára, amiért ők nagyon hálásak. Reméljük, hogy az anyaországból érkezett ajándékok is hozzájárulnak a helyi gyermekek öröméhez így, karácsony közeledtével – fogalmazott a KMNE elnöke.

A csomagokat közösségi összefogással magyarországi iskolások készítették azért, hogy boldoggá tegyék kárpátaljai kortársaik karácsonyát.

„A Katolikus Karitász november végén indította el a Tárjátok ki a szíveteket akciót, amelynek keretében meghirdettük az Angyalbatyu programot is. Most ezek az angyalbatyuk érkeztek el ide, Kárpátaljára Magyarország különböző részeiről, ahol iskolás gyermekek, közösségek készítették el gondos kézzel és nagy szeretettel” – magyarázta Écsy Gábor, hozzátéve: „Példaértékű volt ez az összefogás, amellyel ezek az ajándékcsomagok készültek az ország sok-sok iskolájában, melyeket örömmel hoztunk el, hogy ezzel a kárpátaljai gyermekeknek is karácsonyi örömet szerezzünk.”

A Katolikus Karitász folytatja a menekültek támogatását, s a közeljövőben ismét visszatér vidékünkre, hogy még több gyereknek tudjon átadni további ajándékokat.             

lexi