Célba ért a Nagycsaládosok Országos Egyesületének családokat és művészeti iskolákat segítő adománya

2022. december 17., 08:36 , 1139. szám

December 16-án vidékünkre látogatott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) delegációja, akik 35 hátrányos helyzetű kárpátaljai magyar családnak adtak át ajándékcsomagot. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a ráti Szent Mihály Gyermekotthon befőzőautomatákkal, a támogatók jóvoltából pedig két művészeti iskola értékes hangszerekkel is gazdagodott.

Szentkirályi Alexandra az adományok ünnepélyes átadóján – melynek a Nagydobronyi Magyar Ház adott otthont – elmondta: nagy örömmel csatlakozott a NOE felkéréséhez, és kollégáival együtt két családnak gyűjtöttek adományt.

Minden olyan rendezvény, mint amilyen a mai adományok átadása, nemcsak az adományokról, hangszerekről, ruhákról, gyermekjátékokról vagy élelmiszerről szól, hanem annál sokkal többről: arról, hogy odafigyelünk egymásra, és számíthatunk egymásra, ha baj van – húzta alá Szentkirályi Alexandra. „A magyar történelem már nagyon sokszor megtanított minket arra, hogy legyen bármilyen leküzdhetetlennek tűnő nehézség a magyar nemzet előtt, hogyha igazán nagy baj van, akkor a magyarok határokon innen és túl képesek összefogni, és igazán számíthatnak egymásra. Azt remélem, hogy ezek az adományok ezt az odafigyelést, az egymásra való számítás képességét és lehetőségét tudják itt mindenki számára felerősíteni” – emelte ki.

Minden évben áldott és békés karácsonyi ünnepeket szokás kívánni egymásnak, idén azonban a békés kifejezés új értelmet nyert, hiszen most nemcsak az adventi időszakban, de a hétköznapokban is a békére vágyunk – fogalmazott a kormányszóvivő, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki „ebben a nagyon nehéz időszakban itt van és küzd, vigyáz a szomszédra, segít a gyerekeknek tanulni”, s reményét fejezte ki, hogy a béke beköszöntével „ez a közösség is megerősödve fog ebből a nagy nehézségből kikerülni”.

A háború mindenki életére hatást gyakorol, sok mindent elvett az emberektől, de adott is valamit: azt, hogy egy közösség tagjai bízhatnak egymásban. „Remélem, hogy úgy érzik, az anyaországra is számíthatnak, és ezek a kötelékek még a mostaninál is erősebbek lesznek” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. A gyűjtés és az adományok átadása nemcsak a tárgyakról szól, „ebben ott van sok millió magyar ember szíve és az üzenetünk, hogy itt vagyunk önökkel, gondolunk önökre, számíthatnak ránk. A magyar kormány a továbbiakban is mindent meg fog tenni azért, hogy az itt élő magyar emberekhez is eljusson az üzenetünk: nincsenek egyedül, egyetlen magyar sincs egyedül a világban, mindannyian számíthatunk egymásra” – szögezte le a kormányszóvivő.

A magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesülete a közelmúltban A Kárpátalján maradt magyar családokért címszó alatt gyűjtést indított. Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta, hogy a ruhákat, cipőket, tartós élelmiszert, játékokat, mesekönyveket, tisztítószereket, gyümölcsöt tartalmazó ajándékcsomagokat a támogatott családok előzetesen felmért igényei szerint állították össze a kezdeményezés mellé álló partnerek – szervezetek, intézmények, cégek és egyéni adományozók – felajánlásaiból, valamint saját forrásaikból. „Bízom benne, hogy azok a dobozok, melyekben most meglepetéseket hoztunk, örömet fognak okozni, s remélem, hogy jövőre már békés környezetben tudunk felhőtlenül együtt ünnepelni” – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

A NOE megkeresésének eleget téve Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke segített feltérképezni, melyek azok a családok, akik nagyon nehéz körülmények között élnek. Az elnök asszony elmondta: „Talán sokunk életének legsötétebb adventje ez, mégis azt gondolom, hogy nekünk, hívő, magyar embereknek most is van miben bíznunk, és van miben reménykednünk, ugyanis ebben a számunkra igen nehéz időszakban sem voltunk egyedül. Magyarország nemzeti kormánya mindig ott van, hogy segítséget nyújtson” – emelte ki Balogh Lívia, rámutatva a Magyarországról érkezett jelentős mértékű humanitárius adományokra, valamint a partnerszervezetek segítségére, támogatására is. „Én csak megköszönni tudom ezt a nemes gesztust; a magyar kormánynak azt, hogy nem hagy bennünket egyedül, önöknek pedig a kitartásukat” – szólt a jelenlévőkhöz.

Miután átadták az ajándékcsomagokat, a Nagydobronyi kistérség művészeti iskolája növendékeinek, majd a kistérség Kék Nefelejcs kórusának műsora színesítette a programot.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete ezt követően három-három befőzőautomatát is átadott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének és a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnak. Utóbbi helyszínen a gyerekek saját kezűleg készített, horgolt angyalkákkal köszönték meg az ajándékokat.

Ezenfelül a NOE mintegy 400 ezer forint értékben hangszereket is adományozott két kárpátaljai művészeti iskolának. Az akusztikus és elektromos gitárokat, furulyákat, kivetítőt, kottatartó állványokat, zongorapadot, hegedűket, laptopokat és notebookokat délután adták át a nagydobronyi, majd a december 1-jén alapított császlóci zeneiskolának. A Szürtei kistérséghez tartozó Császlócon a gyerekek nemcsak az ünnephez kapcsolódó énekekkel, zongora- és harmonikajátékokkal kedveskedtek a vendégeknek, de még a Mikulás is ellátogatott a rendezvényre – természetesen ajándékcsomagokkal tele zsákkal.

Csuha Alexandra