A korengedményes nyugdíjazásról

2022. december 20., 15:44 , 1138. szám

„Mikortól lehet korengedménnyel nyugdíjba menni? Egyáltalán van erre lehetőség?”

– A választ azzal érdemes kezdeni, hogy tisztázzuk, hány év jelenleg a nyugdíjkorhatár Ukrajnában. Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvény («Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») 26. cikkelye értelmében Ukrajnában jelenleg 60 év a nyugdíjkorhatár. Öregségi nyugdíjra 60 éves kortól azonban csak az jogosult, aki rendelkezik a szükséges nyugdíjbiztosítási idővel, azaz munkahelyén a törvény által meghatározott számú éven át fizette a nyugdíjbiztosítási járulékot. Így 2022. január 1-jétől december 31-ig azok mehetnek nyugdíjba 60 éves korban, akiknek a biztosítási ideje legalább 29 év. A jövőben a nyugdíjazáshoz szükséges biztosítási idő folyamatosan nőni fog, minden évben további egy év biztosítási idővel, mígnem 2028-ra a minimális biztosítási idő a nyugdíjazáshoz 60 éves korban legalább 35 évet tesz majd ki.

Azok, akik 19–29 év nyugdíjbiztosítási idővel rendelkeznek, 2022-ben 63 évesen mehetnek nyugdíjba. Jövőre ugyanehhez már 20–30 év, 2028. január 1-jétől pedig 25–35 év biztosítási idő szükségeltetik majd.

A 15–19 évnyi biztosítási idő idén a 65 évesek számára teszi lehetővé az öregségi nyugdíj megállapítását. A rendszer 2023-ban 15–20 év biztosítási idővel teszi ezt lehetővé.

Akik elérték a nyugdíjkorhatárt, de nem rendelkeznek az öregségi nyugdíj megítéléséhez szükséges nyugdíjbiztosítási idővel, szociális juttatást igényelhetnek a lakóhelyük szerint illetékes szociális osztályon.

Idén áprilisban hatályba lépett az Ukrajna egyes törvényeinek módosításáról a nyugdíjjogszabályok tökéletesítését illetően című törvény («Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства»). Ez a jogszabály visszaállította Ukrajna egyes polgárainak korengedményes nyugdíjhoz való jogát.

A törvény 21. cikkelye értelmében korengedményes nyugdíjazásra jogosult Ukrajnában, akit legfeljebb másfél évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt bocsátottak el. Feltétel, hogy az elbocsátást a tulajdonosnak vagy az általa felhatalmazott szervnek kellett kezdeményeznie a termelés és a munka szervezésében bekövetkezett változások miatt, többek között felszámolás, átszervezés, csőd, a vállalkozás, intézmény profilváltása, létszámcsökkentés vagy a munkakör megszűnése, esetleg annak megállapítása miatt, hogy a munkavállaló egészségügyi okokból nem felel meg az adott munkakör követelményeinek. Ha a fenti okokból őt elbocsátották, jelentkezett a foglalkoztatási központban, de ott számára nem tudtak megfelelő munkát ajánlani, a polgár kezdeményezheti a nyugdíjazását – amennyiben rendelkezik a minimális öregségi nyugdíj megállapításához szükséges nyugdíjbiztosítási idővel Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvény 28. cikkelye szerint (nők esetében ez 30, férfiaknál 35 év). Hangsúlyoznám, hogy akik maguk kezdeményezték az elbocsátásukat, nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Ezenkívül a jogszabályok rendelkeznek a polgárok bizonyos kategóriáiról, akik szakmájukból (például a hivatásos katonák), egészségi állapotukból, élethelyzetükből (pl. hozzátartozó ápolása) stb. kifolyólag válnak jogosulttá korengedményes nyugdíjra, ám ezek olyan speciális és sokszor egyedi esetek, amelyek nem foglalhatók össze egy rövid ismertetőben.         

hk