Együtt ünnepelték a karácsonyt a munkácsi magyarok

Karácsonyi csodára várva

2022. december 25., 10:29 , 1140. szám

A várakozás felfokozott és reménnyel teli meghitt hangulata járta át december 22-én este a Munkácsy Mihály Magyar Ház rendezvénytermét, ahol a Latorca-parti város magyarsága az összetartozás jegyében ünnepelte együtt a szeretet ünnepét.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett munkácsi magyarok karácsonyi ünnepsége a Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat kórusának előadásával vette kezdetét, akik kezeiben ott ragyogtak az apró mécsesek, melyek az Isten szeretetének üzenetét szimbolizáló betlehemi békelángból keltek életre.

A szervezők nevében Korolyova Erzsébet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Alapszervezetének elnöke köszöntötte az ünneplőket. Beszédének elején arra kért mindenkit, hogy a rendezvény ideje alatt próbáljanak meg elrugaszkodni a világban zajló szomorú dolgoktól, a sötétségtől és a hidegtől, s hangolódjanak rá a karácsonyi csodára. „Hiszen nem igazi csoda az, hogy itt vagyunk ebben a csoda szép magyar házban, s együtt ünnepeljük a karácsonyt?” – tette fel a költői kérdést Korolyova Erzsébet, hozzátéve, hogy éppen ezért lett Karácsonyi csoda a jeligéje is az idei rendezvénynek, valamint egy korábban meghirdetett rajzpályázatnak is. „Tartalékoljanak a lelkükben sok-sok kis csodát, hogy legyen mit elővenni a nehéz napokon. Talán könnyebb erre ráhangolódni, ha ránézünk a sötét ablakokra, és azt képzeljük, hogy nincs is ott semmi, csakis az létezik, ami most és itt van. Segítsünk a karácsonyi csodának létrejönni, s amit itt látni, hallani, ízlelni fognak, az töltsön fel mindenkit örömmel, adjon kitartást, hogy hálával és reménnyel a szívünkben várjuk Jézus születését” – fogalmazott az alapszervezeti elnök.

Cseh Áron ungvári magyar vezető konzul köszöntőjében aláhúzta: nagy öröm számára, hogy együtt ünnepelheti a szeretet ünnepét a munkácsi magyarokkal, ugyanis ez nem egy szokványos konzuli program. „Arra kérem önöket, hogy bízzanak a jövőben, a Jóisten kegyelmében. Áldott karácsonyi ünnepeket, egy sokkal boldogabb új esztendőt és békét kívánok mindannyiuknak!” – szólt a jelenlévőkhöz a magyar diplomata, s kitartást kívánt a megmaradáshoz és a magyarságuk megőrzéséhez szülőföldön.

A köszöntőket követően Lucsok Péter Miklós római katolikus püspök és Gulácsy Dániel református tiszteletes osztották meg gondolataikat a közelgő ünnep kapcsán, majd Isten áldását kérték az egybegyűltekre.

Az adventi időszak elején a Munkácsy Mihály Magyar Ház és a KMKSZ Munkácsi Alapszervezete rajzpályázatot hirdetett a helyi 6–18 éves gyerekek számára Karácsonyi csoda címmel. A pályaművekben a család és a közösség összetartozását, a karácsony varázsát kellett megjeleníteni. December 21-ig három kategóriában összesen 28 rajz érkezett be, melyeket öttagú zsűri – köztük Angyalossy Sándor, Kopriva Attila és Matl Péter kárpátaljai képzőművészek – értékelt a kreativitás, a kompozíció, a technikai kivitelezés és az egyediség alapján. A nyerteseknek Korolyova Erzsébet adta át az ajándékcsomagokat.

Az ezt követő ünnepi műsort a Munkácsi Református Egyház Kisegyüttesének énekes előadása kezdte, majd a legfiatalabbak, a Szent József Óvoda növendékei léptek színpadra. Somkó Karina és Krisinec Evelin, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói gimnasztika-előadást mutattak be, melyet a középiskola kiskórusának karácsonyi összeállítása követett. A Csillagfény betlehemes csapat beregvidéki bábozós betlehemes játékot adott elő, majd karácsonyi dallamok következtek Sztrohanova Veronika, a Munkácsi Szent István Líceum tanulójának előadásában. Móra László Karácsony édes ünnepén című versét szavalta el Koloszovszka Viktória, a líceum diákja, mely után Sillye Jenő Adventi áhítatát adta elő Jahjejeva Zuhra, a Szent István-líceum negyedik évfolyamos tanulója. A műsort Popovics Emese zárta, aki a markazi szentcsalád-járás énekeivel kápráztatta el a közönséget. Az ünnepi műsor végén Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke a zágrábi magyar közösség jóvoltából a fellépő gyerekeknek ajándékokat adott át.

Az este ezután baráti beszélgetésekkel folytatódott. A munkácsi magyarok példamutató hagyományt teremtettek a karácsony közös ünneplésével, mely szintén erősíti az összetartozás érzését.         

CsA