Drámafelolvasás a beregszászi színházban

2022. december 26., 15:44 , 1140. szám

Az égen vadászgépek cirkálnak, a házakban pedig számos gondolat, hírek, nehéz döntések, viszályok, ölelések és emlékek… Mintha minden úgy menne, mint a békés hétköznapi időkben, de mégis minden sokkal erőteljesebb. Ezek voltak a domináns vonások az Én, a háború és egy műanyag gránát című darabban, amelyet a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban adtak elő az országos Kortárs ukrán drámák maratonja elnevezésű kezdeményezés keretében.

Én, a háború és egy műanyag gránát címmel került sor felolvasószínházi előadásra a beregszászi színház Hubay termében december 21-én.

A Kortárs ukrán drámák maratonja elnevezésű program keretében megvalósult ukrán nyelvű elő­adás érdekessége, hogy kárpátaljai színészek közösen vettek részt a megvalósításában. Beregszászból Oleh és Emília Melnyicsuk, míg Munkácsról Sziranus Matl, Veronika Tiscsuk és Valentin Tyutyunnik.

A maratont az ukrán színművészek nemzeti társulásának kezdeményezésére hozták létre, amely programban több mint harminc ukrajnai színház vesz részt.

A rendezvény kezdetén Oleh Melnyicsuk ötletgazda és Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd ismertették a program részleteit.

„A beregszászi színházban mindig is nagyon fontosnak tartottuk az együttműködést Kárpátalja más színházaival, nemzetiségtől függetlenül. Ezekben a nehéz időkben pedig különösen fontosnak tartom, hogy minden lehetőséget megragadjunk ahhoz, hogy elérjük a nézőinket, és meg tudjunk szólaltatni olyan kulturális, művészeti értékeket, gondolatokat, amelyekre csak a színház képes. Így jött létre ez a mostani előadás is” – emelte kis Sin Edina.

A drámaolvasáshoz minimális díszletet és világítást, valamint csak némi zenei aláfestést használtak. Ez a formátum pedig ma még aktuális is. A darab leginkább a maga igazságával és egyszerű monológjaival ragadta meg a színészeket.

„Ez a műfaj leginkább azt a célt szolgálja, hogy a nézők megismerkedjenek egy-egy irodalmi alkotással. Mi csak előadjuk számukra a szöveget” – hangsúlyozta Oleh Melnyicsuk.

A beregszászi színházban mindig nagy örömmel fogadják a vendégszínészeket és a nézőket is. A háború mindenkit érint, kortól és nemtől függetlenül. Mindenütt képes összetörni az emberek szívét. A jövőben a beregszászi színház repertoárjában havonta két-három alkalommal kerül majd sor hasonló előadásokra, hogy minél többen megismerkedhessenek a kortárs drámákkal.

A Nyina Zahozsenko által papírra vetett, a háborúval kapcsolatos, mindannyiunk számára jól ismert történetek megrázó, egyben maradandó élményt nyújtottak a résztvevőknek. A tervek szerint hamarosan ismét lesz felolvasószínházi előadás Beregszászban.

TV21 Ungvár/K. K.