Gyepszőnyeg-telepítés lépésről lépésre II.

2022. december 28., 14:32 , 1139. szám

Háromrészes cikksorozatunk második részéből kiderül, milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy a tökéletes állapotban megvásárolt gyep a gyepszőnyeg telepítése után is ragyogóan szép maradjon. Az első részben pontosan lemértük a gyepesítendő területet, meghatároztuk az ehhez szükséges gyepszőnyeg, valamint gyepszegély mennyiségét is. Nincs más hátra, mint belevágni a fizikai munkába.

 

A korábbi fű és a gyomok eltávolítása, a talaj fellazítása

Az első feladatunk a gyepszőnyegfektetés előtt, hogy a területről eltávolítsuk a gyomokat és az elhasználódott korábbi fűfelületet. Ehhez totális gyomirtót (pl. Glialka Star) javaslunk. Fújjuk be a területet gyomirtóval, és várjuk meg, amíg teljesen elszárad a növényzet. Ez általában 10–14 nap alatt bekövetkezik. Ha a gyomirtó kifejtette a hatását, akkor már szükség lesz a fizikai erőnkre is. A terület felásásával 20-25 cm mélységben fellazítjuk a földet, és eltávolítjuk a kiirtott száraz növényzetet. Vegyük figyelembe, hogy a megszáradt fű és gyökérzete 100 m2-es területen 7-8 m3 hulladékot is jelenthet, melyet el kell távolítani a helyszínről. Természetesen a terület felásásakor a földben lévő összes szemetet, követ és egyéb törmeléket el kell távolítani, hogy a talaj megfelelő szerkezetű legyen, és segítse a gyepszőnyeg gyors meggyökeresedését. Az ásással kellően fellazított talaj megfelelő mennyiségű vizet tud majd eltárolni. Az ásás befejeztével gereblyével finomítsuk a talaj szerkezetét, és durván egyengessük el a terület felületét. Előfordulhat (különösen olyan kertekben, ahol a talajban sok volt az eltávolított törmelék és szemét), hogy pótolni kell a földet, hogy a gyepszőnyegfektetéshez a megfelelő szintet elérjük. A hiányt érdemes homokos szántóföldi talajjal pótolni.

 

Szegélyezés, szintezés, megfelelő szerkezetű és tömörségű talaj kialakítása

A célunk, hogy a gyepszőnyeg alatt egyenletes felületű, megfelelő tömörségű, morzsás szerkezetű talajt alakítsunk ki. Azt javaslom, hogy az előkészítésnek ebben a fázisában feltétlen alakítsuk ki a terület szegélyezését (ha szükséges), mert akkor később, amikor már a finom tereprendezést végezzük, nem kell újra felásni a szegély helyét. Ha kész a szegélyezés, gereblyével és simítóval végezzük el a terület finomrendezését, és alakítsuk ki a megfelelő szinteket.

Ne felejtsük el, hogy a gyepszőnyeg kb. 2-3 cm vastagságú földréteggel érkezik, tehát gyepszőnyegfektetés esetén a gyepet fogadó szintet mindig 2-3 cm-rel a kívánt végleges terepszint alatt alakítsuk ki.

A szint kialakítása mellett el kell érnünk a terület lépésálló tömörségét. Annyira tömörítsük a talajt, hogy ha rálépünk, éppen csak meglátszódjon a lábnyomunk, de ne süllyedjen be alattunk túlságosan a föld.

Ehhez egy 70–80 kg tömegű hengerre lesz szükségünk. A hengerezést száraz felület mellett, több irányból végezzük, hogy kellően tömörödjön a korábban fellazított és elgereblyézett felület. A hengerezés során kisebb mélyedések, dombok képződnek majd, ezeket újabb gereblyézéssel el kell simítani, hogy sík felületet kapjunk. A műveleteket addig kell végezni, amíg ki nem alakul a kívánt magasságon a lépésálló egyenletes felület.

Az így elkészült terület már alkalmas a gyepszőnyegfektetésre. Nincs más dolgunk, mint megrendelni a gyepszőnyeget, és nekiállni a gyepszőnyeg terítésének.

De hogyan végezzük helyesen a gyepszőnyegfektetést? Erről cikksorozatunk következő részében olvashatnak. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,

a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza