Kétszáz éve született a magyarság nagy költője

Beregszászban megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát

2023. január 2., 11:50 , 1140. szám

A háború miatt jelenleg nem lehet tömegrendezvényeket tartani, így Beregszászban a nagy költő 200. születésnapján nem hangozhattak el beszédek, csak némán elhelyezték koszorúikat és virágaikat a megemlékezők Petőfi 1991. március 15-én, az Arany Páva étterem előtt felavatott szobránál.

Petőfi Sándor 1823. január elsején született Kiskőrösön, ő a magyar költészet legismertebb, egyben egyik legnagyobb alakja, aki mindössze 26 évet élt, ezalatt körülbelül ezer verset írt, amelyből 850 fennmaradt az utókor számára. A költő egyben nemzeti hősünk is, akiről a Rákóczi Szövetség kezdeményezésére Beregszászban, a 2000-es évek elejétől minden év első napján, pontban 11 órakor emlékeznek meg a helyiek.

Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke a sajtónak elmondta: „Sok éve hagyomány itt, Beregszászban, hogy az újév köszöntése után összegyűlünk a Petőfi-szobornál és megemlékezünk nemzetünk egyik legnagyobb költőjéről. Ez a mai nap különleges, hiszen 200 éve annak, hogy a költő megszületett. Ha Petőfi Sándor nevét halljuk, legtöbbünknek a szabadságharcos, a forradalmár, a nemzeti hős jut eszünkbe, aki ezeken túl írt verseket Istenről, szerelemről, a természet szépségéről és erejéről és a mindennapi életről. Aki verseit olvassa, biztosan talál olyat közöttük, amely a szívébe lopózik. Ezért van az, hogy már régóta rendszeresen megemlékezünk Petőfiről, utcák, terek, iskolák viselik nevét. Szerintem nincs is olyan magyar, aki ne tudna idézni valamelyik verséből egy-két sort.”           

Badó Zsolt