Új szabályok a katonai nyilvántartásban: ellenőrzés a munkahelyen, az oktatási intézményben és külföldön is

2023. január 5., 08:34 , 1141. szám

A Miniszteri Kabinet elfogadta a sorkötelesek, hadkötelesek és tartalékosok katonai nyilvántartásának új szervezési és vezetési rendjét. A BBC News Ukrajina beszámolója szerint a változások előirányozzák a regisztráció alaposabb ellenőrzését, számos folyamat digitalizálását, a nyilvántartottak adatainak folyamatos aktualizálását a különböző hatóságok, nyilvántartások és a munkáltatók közreműködésével. A rendelkezés külön kitér a nők nyilvántartásba vételének szabályaira.

A polgárok katonai nyilvántartása a Sorkatonák, hadkötelesek és tartalékosok egységes állami nyilvántartásának létrehozásával fog megvalósulni. A nyilvántartás feltöltése a járási (városi) toborzó és szociális támogatási központokban (TSZTK) – a volt hadkiegészítő parancsnokságokon –, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Külső Hírszerző Szolgálat illetékes főosztályain és egységeinél az erre felhatalmazott tisztségviselők feladata lesz. Emellett később az érintett polgároknak lehetőségük lesz a Gyija alkalmazáson keresztül aktualizálni a rájuk vonatkozó személyes adatokat és információkat a nyilvántartásban.

Ha egy katonai nyilvántartásba vétel alá eső személy elköltözött, esetleg változás történt a személyes adataiban, ezt hét napon belül be kell jelentenie az adminisztratív szolgáltató központokon (vagy később a Gyiján) keresztül. Az érintett közvetlenül a TSZTK-hoz is fordulhat.

A katonai nyilvántartásba állási kötelezettség kiterjed:

– a sorkötelesekre 16 éves kortól (a 17. életév betöltésének évétől) 27 éves korig;

– a hadkötelesekre és tartalékosokra, akik nem érték el a nyilvántartás felső korhatárát (60 év);

– az egészségügyi vagy gyógyszerészeti képesítéssel rendelkező nőkre, valamint – saját kérésükre – azon nyilvántartott katonai szakterületekhez kapcsolódó képesítéssel vagy szakmával rendelkező nőkre, amelyek jegyzékét a Védelmi Minisztérium hagyja jóvá.

Az új szabályok értelmében csak azok a sor- vagy hadköteles, tartalékos személyek foglalkoztathatók, vagy nyerhetnek felvételt oktatási intézménybe hallgatóként, akik igazolni tudják (katonakönyvvel, esetleg a regisztrációról kiadott igazolással), hogy szerepelnek a katonai nyilvántartásban. Amint az RBK–Ukrajina rámutat, a vállalatok, szervezetek, oktatási intézmények vezetői egyebek mellett kötelesek a hadköteles alkalmazását, képzésre történő felvételét követő 7 napon belül értesíteni erről a TSZTK-t; a munkáltatók, oktatási intézmények kötelesek értesíteni a munkavállalókat, hallgatókat a TSZTK-tól érkezett idézésről, és gondoskodniuk kell időben történő megjelenésükről az abban megadott helyen; a vállalkozások és oktatási intézmények felelőseinek minden év december 1-jéig be kell nyújtaniuk a TSZTK-nak a katonai nyilvántartás alá eső polgárok listáját; a települési önkormányzatok kötelesek azonosítani a település területén élő, de általuk nem nyilvántartott sor- és hadköteleseket, az ilyen polgárokat a TSZTK-hoz irányítani; a foglalkoztatási központoknak a nyilvántartásba vételüktől számított 7 napon belül be kell nyújtaniuk a munkanélküli hadkötelesekre vonatkozó információkat a TSZTK-nak; a hadkötelesek elsődleges nyilvántartási adatainak egyeztetése az udvarok felkeresésével is történhet a település polgármesterének utasítására.

Azok az orvos- és gyógyszerésznők, akik eddig nem szerepeltek a katonai nyilvántartásban, 2026-ig kötelező katonai regisztráció nélkül helyezkedhetnek el.

Amikor a hadkötelesek elérik a nyilvántartási korhatárt (60 év), hét napon belül meg kell jelenniük a területileg illetékes TSZTK-ban, hogy töröljék őket a katonai nyilvántartásból.

A külföldön tartózkodó ukránok katonai nyilvántartását a diplomáciai képviseletek végzik majd, egyebek mellett „elősegítik a hadkötelesek visszatérését” Ukrajnába a mozgósítás alatt, tájékoztatják a hadköteles korú, ideiglenes konzuli nyilvántartásban álló polgárokat a sorkatonai szolgálatra való behívás megkezdéséről. Ha az ukrán polgár legfeljebb három hónapig tartózkodik külföldön, nem kötelező katonai nyilvántartásba állnia ott.

A minisztériumoknak és a többi központi végrehajtó szervnek a hatálybalépésétől számított hat hónapon belül kell összhangba hozniuk rendelkezéseiket az új szabályozással.            

(zzz/bbc.com/rbc.ua)