NBU: Felgyorsult a fogyasztói infláció Ukrajnában

2023. január 6., 13:16

A fogyasztói infláció 2022 decemberében felgyorsult, de a háborús kihívások ellenére mérsékelt maradt, és alacsonyabb lett az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) előrejelzésénél – közölte pénteken az rbc.ua hírportál az NBU makrogazdasági és monetáris elemzésére hivatkozva.

A jelentés szerint a jegybanki elemzés megállapította: „felgyorsult a fogyasztói infláció, ami tovább tükrözi Oroszország teljes körű Ukrajna elleni háborújának következményeit, beleértve az ellátási láncok megszakadását, az iparágak pusztulását, az áruk és szolgáltatások kínálatának csökkenését, az üzleti termelési költségek növekedését és a villamosenergia-hiányt.”

Az NBU októberi előrejelzésénél lassabban nőtt ugyanakkor az infláció az élelmiszer-kínálat bővülése, a területek visszafoglalása, a gyenge fogyasztói kereslet, a hrivnya készpénz árfolyamának erősödése, valamint az inflációs várakozások stabilizálódása miatt. A jegybank nem közöl ugyan 2022-re vonatkozó inflációs adatot, de a közzétett görbe azt mutatja, hogy a becslései szerint ez körülbelül 27,5% volt.

Az NBU szerint az alapinfláció összetevői nagyobb ütemben növekedtek, ami a magas üzleti költségeket tükrözi, elsősorban az energia és a logisztika tekintetében. Az élelmiszerárak viszont a zöldség-, hús-, gabona- és cukorkínálat bővülésének hatására lassultak.

„További hatást gyakorolt a gyenge fogyasztói kereslet, a többi között az áramkimaradások, a hrivnya készpénz árfolyamának stabilizálása és az inflációs várakozások, valamint a területek, különösen Herszon megye felszabadítása miatt” – áll az elemzésben.

Az üzemanyagárak növekedése felgyorsult a magasabb kereslet (a termelők számára) és a kínálati korlátok miatt. Az adminisztratívan szabályozott infláció növekedését támogatja az alkoholos italok áremelkedésének felgyorsulása (az energia-, nyersanyag- és tartálygyártási költségek emelkedése következtében). Ugyanakkor az adminisztratív inflációt a lakossági lakhatási és kommunális szolgáltatások díjának emelésére vonatkozó moratórium, valamint az illegális termékek okozta fokozott verseny korlátozta, ami korlátozza a dohánytermékek árának emelkedését – állapította meg az NBU.

A hírportál emlékeztetett rá, hogy az Állami Statisztikai Szolgálat szerint a fogyasztói árak Ukrajnában 2022 novemberében 26,5%-kal nőttek tavaly novemberhez képest. Az NBU azt jósolta, hogy 2022 végére a fogyasztói árak 30%-kal emelkednek. Az infláció 2023-ban 20,8%-ra, 2024-ben pedig 9,4%-ra lassul. Megjegyzendő, hogy a kormány 2022-ben 29,3%-os, 2023-ban 28,0%-os inflációt vár Ukrajnában.

(vb/karpat.in.ua)