ISW: Oroszország továbbra is fegyverként használja a vallást

2023. január 11., 17:48 , 1141. szám

Az American Institute for the Study of War (ISW) szerint Oroszország továbbra is fegyverként használja a vallást – írja a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírportálja.

Az amerikai kutatók felhívják a figyelmet, hogy orosz katonai bloggerek reagáltak a január 7-én nyilvánosságra hozott felvételekre, amelyeken látható, hogy egyenruhás ukrán katonák vesznek részt az ortodox karácsonyi istentiszteleten a kijevi Pecserszka Lavrában, és ezt az Ukrán Pravoszláv Egyházzal (Moszkvai Patriarchátus – UPC MP) való „leszámolásnak és nyílt háborúnak” nevezték.

„Az orosz reakció az ukrán kormány döntésére, hogy a PCU-nak (Ukrán Ortodox Egyház – a szerk.) adja át a Lavra feletti ellenőrzést, azt mutatja, hogy Moszkva továbbra is fegyverként használja a vallást, hogy Ukrajnát gonoszként mutassa be, és Oroszországot az ortodox értékek védelmezőjeként tüntesse fel, amint arról az ISW korábban beszámolt. Az ukrán hatóságok nem akadályozták meg, hogy Ukrajnában ünnepeljék az ortodox karácsonyt. Az orosz bloggerek hamisan úgy tüntették fel a kijevi Pecserszka Lavra törvényes átadását az UPC MP-től – amelynek az ukrán kormány szerint nyilvánvaló kapcsolatai vannak a Kremllel, és támogatja az ukrajnai orosz háborút – a PCU-nak, mint a karácsony ünneplésének ortodox hagyománya elleni támadást. Az ukrán kormány álláspontját, hogy megfosztotta az UPC MP elemeit a Lavra irányításától, alátámasztja az a tény, hogy folyamatos Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolata az Orosz Pravoszláv Egyházzal” – áll az ISW jelentésében.

Az intézet szakértői hozzáteszik, hogy Ukrajna az orosz információs kampány állításával ellentétben nem nyomja el az ortodox keresztények vallásszabadságát, ugyanakkor Kijev megteszi a szükségesnek tartott lépéseket annak érdekében, hogy Ukrajna kulturális örökségét elhatárolja azoktól a vallási elemektől, amelyekről úgy véli, hogy kapcsolatban állnak a Kremllel és az általa vívott háborúval.

Mint ismeretes, Epifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája, a PCU feje a julián naptár szerinti karácsony ünnepén, január 7-én istentiszteletet tartott a kijevi Pecserszka Lavrában, a Nagyboldog­asszony-székesegyházban. Ez azután vált lehetségessé, hogy az állam visszavette tulajdonába a Pecserszka Lavra két kulcsfontosságú templomát: a Nagyboldogasszony-székesegyházat és a refektórium templomát. Jelenleg nem tudni, hogy átadják-e ezeket a templomokat a PCU-nak hosszú távú bérlet keretében.

(szcs/radiosvoboda.org)