Újabb fegyvereket kap Ukrajna

2023. január 11., 09:26 , 1141. szám

Az USA Bradley, Németország pedig Marder gyalogsági harcjárműveket ad át Ukrajnának. Emellett Németország ígéretet tett rá, hogy átadja Kijevnek a Patriot légvédelmi rakétarendszer egy további ütegét.

Közös elhatározás

A dw.com tájékoztatása szerint a két nagyhatalom szándékát a Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár január 5-i telefonbeszélgetése nyomán kiadott közös közleményben jelentették be. Mindkét ország tervezi ukrán katonák kiképzését ezeknek az eszközöknek a használatára – áll a Fehér Ház és a német szövetségi kormány honlapján is olvasható közleményben.

A közlemény kitér arra is, hogy az Egyesült Államok december végén bejelentette a Patriot légvédelmi rakétarendszer ütegeinek átadását Ukrajnának. Most Németország ígéretet tett, hogy csatlakozik az Egyesült Államok kezdeményezéséhez és átadja Ukrajnának a Patriot-rendszer egy további ütegét.

A két ország vezetői egyben „megerősítették rendíthetetlen szolidaritásukat Ukrajnával és az ukrán néppel az orosz agresszió közepette”, és kifejezték közös elhatározásukat, hogy biztosítják Ukrajna számára „a szükséges pénzügyi, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást mindaddig, amíg szükség lesz rá”.

Az új amerikai segélycsomag

A Bradley gyalogsági harcjárművek az Egyesült Államok Ukrajnának szánt következő, 2,85 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagjának részét képezik – írta az AP hírügynökség amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Emellett a segélycsomag részeként Humvee páncélozott járművek (HMMWV), MRAP-aknák és pokolgépek elleni védelemmel ellátott gépkocsik, valamint nagy mennyiségű rakéta és egyéb lőszer átadását is tervezik. Megjegyzik, hogy a 2,85 milliárd dolláros csomag a legnagyobb azok közül, amelyeket a Pentagon készleteiből állítottak össze Ukrajnának. A csomagról hozott döntést időközben hivatalosan is megerősítette a Fehér Ház.

A Reuters jelentése szerint közel 50 darab Bradley átadása várható. Ezek a gyalogsági harcjárművek 1981 óta állnak szolgálatban az Egyesült Államok hadseregében, és azóta számos módosításon, fejlesztésen estek át. Gyalogság és felderítők szállítására, tűzfedezet biztosítására, valamint az ellenséges csapatok és páncélozott járművek elnyomására lettek kifejlesztve. A páncélozott járművek fő fegyverzete a 25 mm-es automata ágyú. Emellett irányított páncéltörő rakéták és légvédelmi rakétarendszerek is telepíthetők rájuk.

Egyelőre nem tudni, hogy Németország pontosan mikor adja át Ukrajnának a Marder gyalogsági harcjárműveket, valamint a Patriot légvédelmi rendszert. A Marder gyalogsági egységek szállítására és tűztámogatásukra szolgál. A járműben 6-7 gyalogos elhelyezésére van lehetőség. A Marder 20 mm-es géppuskával, valamint – konfigurációtól függően – földi és légi célpontok ellen bevethető Milan típusú irányított rakétákkal is fel van szerelve. A tömegpusztító fegyverek elleni védelem céljából a Mardert speciális szellőztető rendszerrel látták el, és a hidraulikus rendszernek köszönhetően akár két méter mély vízi akadályokat is képes leküzdeni.

Az 1971-ben rendszeresített Mardert Németországban fokozatosan felváltja a gyalogsági harcjárművek következő nemzedéke, a Puma. A német fegyveres erők mellett azonban számos ország hadserege szintén használja még a Mardert. A jármű Koszovóban és Afganisztánban is jól vizsgázott.

Görögország is csatlakozik

Új fejlemény, hogy Görögország jelezte, kész lemondani a Marder gyalogsági harcjárműveiről Ukrajna javára, ami felgyorsíthatja ezek szállítását Kijevnek.

A hírről beszámoló Jevropejszka Pravda a német Bildre hivatkozva emlékeztet, még tavaly született megállapodás arról, hogy Németország átadja járműveit Görögországnak, Athén pedig cserébe Kijevnek adja szovjet gyártmányú BMP–1-eseit.

Nikosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter szerint Görögország máris több BMP-t szállított Ukrajnának, mint amennyit a szerződés garantált: Görögország megkapta az első 14 Marder járművet Németországtól, és 20 BMP-t szállított Ukrajnának.

„Januárban még több Mardert kapunk, és még több BMP-t szállítunk” – mondta a miniszter.

Jelezte, Athén egyelőre akár el is tekinthet a németországi szállításoktól – Ukrajna javára. Panagiotopulosz szerint Görögország a kezdetektől „egyértelműen állást foglalt az ukrán nép megsegítése mellett”.

(szcs/dw.com/eurointegration.com.ua)