A madéfalvi veszedelemre emlékeztek a székelyföldi településen

2023. január 12., 11:07 , 1141. szám

A Habsburg császári hadsereg vérengzésére emlékeztek múlt szombaton a székelyföldi Madéfalván a tragikus esemény 259. évfordulóján.

A Siculicidium emlékművénél tartott megemlékezésen Varga Judit magyar igazságügyi miniszter beszédében rámutatott: „Ahogy több mint ezeréves történelmünk összefonódik, úgy örömünk és bánatunk is egy.”

Emlékeztetett: a madéfalvi székelyek szuverenitásukat, önazonosságukat védték, és bár a világ nagyot változott azóta, „a magyar alkotmányos identitás és szuverenitás védelme most is mindennapos feladatunk”.

Varga Judit hangsúlyozta, Magyarország Kormánya számára az a legfontosabb, hogy az erdélyi magyarság meg tudja őrizni magyar identitását. „Önöknek kell az ezeréves magyar történelmet és kultúrát őrizni és az erdélyi magyar jövőt biztosítani. Nem könnyű feladat ez, de Isten a legnehezebb csatákat mindig a legjobb harcosainak adja” – fogalmazott. Felidézte, hogy a szülőföldön való megmaradást a magyar kormány az egyszerűsített honosítási törvénnyel és a külhoni magyaroknak szóló támogatási rendszerrel segíti. „A közös munkát 2023-ban is folytatjuk!” – jelentette ki.

Az ukrajnai háborúról szólva hangsúlyozta: „mi, magyarok békét akarunk”, de a Közép-Európa országai között fellelhető kapcsolódási és együttműködési pontokat is meg kell találni. „Magyarország és Románia jelenlegi kormányai részéről a stratégiai partnerségi viszony fenntartására komoly igény van” – jelentette ki.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy a székelyek, magyarok mindentől függetlenül évről évre megemlékeznek Madéfalván. „Büszkén, felemelt fővel térünk mindig haza Madéfalváról, feltöltődve megyünk haza otthonaikba, mert nekünk, székelyeknek, magyaroknak történelmünk folyamán mindig volt, akire feltekintsünk” – fogalmazott.

A bukaresti tárcavezető megköszönte a támogatást, amit a határon túli magyarság kapott a magyar kormánytól, és arra kérte a jelenlévő tagjait, „tolmácsolják a székely közösség köszönetét és háláját”. „Mondják el Magyarországon, hogy köszönjük, hogy hisznek abban, hogy a nemzet egy. És nemcsak hisznek, hanem tesznek is azért, hogy a magyar nemzet egységes maradjon és fennmaradjon az ilyen viszontagságos történelmi időszakokban is” – üzente az RMDSZ minisztere.

(MTI/Kárpátalja)