Átadták a Tamási Áron Gimnázium felújított melléképületét Székelyudvarhelyen

2023. január 18., 11:03 , 1142. szám

Átadták múlt pénteken a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium felújított melléképületét. A tanintézet főépületéhez hasonlóan az egykori Zárda is a magyar kormány támogatásával újult meg.

A római katolikus egyház tulajdonában lévő iskolaépület átadási ünnepsége a Szent Miklós-hegyi plébániatemplomban kezdődött, ahol Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek celebrálta az ünnepi szentmisét, majd megáldotta a felújított ingatlant.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében arra intette a jelen lévő fiatalokat, hogy ne higgyenek a Nyugat csábításának, merjék vállalni, hogy a szülőföldjükön maradnak. Rámutatott: le kell győzni „a Nyugat önzőségét”, de a kishitűséget is, ezért kell a tudást erősíteni.

Hozzátette, nem véletlen, hogy a magyar kormány támogatásával sok-sok óvoda, iskola épült, újult meg a Kárpát-medencében, de ezeket meg is kell tölteni. Hangsúlyozta, ebben a pedagógusoknak, szülőknek, egyházi vezetőknek és politikusoknak is nagy a felelőssége, amit fel kell vállalni.

„Hiszem azt, hogy a sok-sok építkezés, munka, közösségépítés, melyet az elmúlt években közösen, együtt is csináltunk, meghozza gyümölcsét” – zárta beszédét Soltész Miklós.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumot a jezsuiták alapították 1593-ban. Főépülete a székelyföldi város egyik legfontosabb szecessziós műemléke, 1910-ben épült. 2018-ban kezdték el felújítani a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatásából, 2020-ban készült el. Tavaly a magyar kormány újabb 720 millió forintos támogatást biztosított az elemi osztályokat befogadó melléképület már megkezdett felújításának a befejezésére és a tanintézet kollégiumának a tatarozására. Előbbi most készült el, napjaink igényeinek megfelelő, korszerű tantermeknek ad otthont.

 (MTI/Kárpátalja)