EU-csatlakozási feltételek értékelése: szóban tavasszal, hivatalosan ősszel

2023. január 18., 16:29 , 1142. szám

Az Európai Tanácsban a soros elnökséget átvevő Svédország miniszterelnöke jelezte, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges reformok Ukrajna általi végrehajtásának időközi szóbeli értékelésére tavasszal, a hivatalosra azonban 2023 őszén kerül sor. A Jevropejszka Pravda szerint Ulf Kristersson ezt arra az újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy várható-e az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdése 2023-ban.

„Lenyűgözött bennünket az a munka, amelyet Ukrajna már elvégzett. Ennek megvan a menetrendje – ősszel lesz a hivatalos értékelés. Meghatározott kritériumok vannak, tudjuk, hogy az ukrán hatóságok dolgoznak a reformokon, és lesz egy folyamata az eredmények értékelésének” – mondta Kristersson.

„Egy bizonyos tavaszi szóbeli jelentésről is született megállapodás, hogy rögzítsük a folyamat menetét. Úgy gondolom tehát, hogy a hozzáállás nagyon támogató, és a dolgok úgy haladnak, ahogyan haladniuk kell” – tette hozzá a svéd politikus.

A Jevropejszka Pravda megjegyzi, hogy Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke kijelentette: a kormány arra számít, hogy két éven belül a csatlakozási tárgyalások minden fejezetét lezárják és aláírják az Ukrajna EU-tagságáról szóló megállapodást.

Korábban az ukrán kormány azt közölte, hogy az Európai Bizottság úgy határozott, 2023 tavaszán előzetesen értékeli Ukrajna haladását az EU-tagságról szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges hét ajánlás végrehajtásában. Ez lehetővé tenné Kijev számára, hogy felgyorsítsa a tagsági tárgyalások megkezdését.

Ezt megelőzően az EU ragaszkodott ahhoz, hogy a haladás első értékelését és a „hibák kiküszöbölésére” vonatkozó ajánlásokat csak 2023 októberében nyújtsák be. Ez Ukrajna európai integrációs folyamatának legalább féléves csúszását jelentette volna, és oda vezethetett, hogy a tagsági tárgyalások hivatalos megkezdését elhalasztják az új összetételű Európai Bizottság megalakulásáig.    

(pszv/eurointegration.com.ua)