A kárpátaljai magyar oktatási intézmények felkészültek az előttük álló kihívásokra

2023. január 18., 12:27

A 2022-es év nagyon nehéz és kihívásokkal teli év volt a kárpátaljai magyar oktatási intézmények számára, ám a megpróbáltatások felkészítették az intézményeket és azoknak dolgozóit a következő időszakra – fogalmazott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.

A megpróbáltatások sorban érkeztek, előbb a koronavírus-világjárvány és a távoktatás, majd a háború és a menekültválság következett. Mindezek jelentősen megnehezítették az oktatási-nevelési intézmények munkáját. Alkalmazkodniuk kellett a sötét, gyakran az óvóhelyen töltött tanítási napokhoz.

„Minden kihívás megerősít minket, növeli a kreativitásunkat. Emellett azt tapasztalhatjuk, hogy mindenki igyekszik túlélni, ami talán kicsit össze is kovácsolta a közösségeket” – hangsúlyozta Orosz Ildikó

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) az elmúlt időszakban felmérte az óvodák és iskolák eszközigényeit a jelenléti oktatás zavartalan folytatásához és megadott minden lehetséges támogatást számukra.

 „A jelenlegi háborús helyzetben nagyon előre nem lehet tervezni, de minden napnak megvan a saját feladata, a saját kihívása, melyekre nekünk kell megtalálnunk a választ” – mondta az elnök asszony.

Az idei tanév rendhagyó, ugyanis az első félév során az intézményekben nem volt őszi szünet, ahogyan, a tervek szerint tavaszi szünet sem lesz, így már december közepétől kezdetét vette a hosszabbított téli szünet. Ezáltal lehetőség nyílik a spórolásra, valamint a pedagógusok és a KMPSZ munkatársai kapnak egy kis lélegzetvételnyi időt arra, hogy az utóbbi hónapok során felmerült problémákra megoldásokat találjanak. Mint amilyenek a fűtés kérdése vagy a gyermekétkeztetés.

A háborús viszonyok és a nehéz életkörülmények miatt az oktatást is munkaerőhiány sújtja. A pedagógusszövetség a beregszászi főiskolával közösen azon dolgozik, hogy enyhítsék a tanárhiányt. Ebben pedig a frissen végzett, vagy végzős főiskolás hallgatók bizonyulnak hatalmas segítségnek, hiszen valamennyiüknek sikerült elhelyezkedniük egy-egy kárpátaljai iskolában, ahol sok esetben tanulmányaik mellett végzik oktatói feladataikat.

„A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség minden nehézség ellenére a jövőben is azon fog dolgozni, hogy az oktatási hálózat fejlődjön és megerősödjön” – emelte ki Orosz Ildikó.

TV21 Ungvár\K. K.