Újabb rakétatámadások érték Ukrajnát

2023. január 18., 10:39 , 1141. szám

Január 14-én újabb nagyszabású rakétatámadások érték Ukrajnát. A Kijevre és Harkivra mért reggeli csapás után néhány órával ismét országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Reggel robbanások sorozatát jelentették Kijev megyéből és a fővárosból – írta az Amerika Hangja hírszolgálata. Az első hullámban senki sem sérült meg, egy rakéta darabjai azonban tüzet okoztak Kijev külvárosában; a polgármester szerint nem lakóépület gyulladt ki. Olekszij Kuleba, a megye kormányzója szerint ugyanakkor a robbanások miatt megsérültek 18 családi ház ablakai és a tetőzetük.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravdának elmondta, hogy az orosz rakétákat valószínűleg északi irányból, magas ballisztikus pályán lőtték ki Kijevre, ez magyarázza, hogy miért nem szólaltak meg időben a légiriadót jelző szirénák. Szerinte Ukrajna még nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a ballisztikus rakéták hatékony azonosítására és ártalmatlanítására.

Harkiv megye kormányzója, Oleh Szinyehubov elmondta, hogy január 14-én reggel két S–300-as rakétát lőttek ki a városra. A támadás Harkiv és a Csuhujevi járás energia-infrastruktúráját és ipari létesítményeit érte.

Napközben újabb rakétacsapásokat mért az ellenség ukrajnai célpontokra. Mikolajiv, Odessza, Lemberg, és Kijev megyéből is jelentették a hatóságok, hogy működésbe lépett a légvédelem a közelgő rakéták miatt. Vinnicja megye középső részén is robbanások hallatszottak – közölte a Szuszpilne.

Az Ivano-Frankivszk megyei katonai közigazgatás is energetikai létesítményt ért rakétacsapásokról számolt be.

„Ugyanakkor a légvédelmi erők is sikeresen léptek működésbe, két orosz rakétát lőttek le a riasztás alatt” – áll jelentésükben. Az ukrán légvédelem összességében nagy hatékonysággal hárította el a támadást. Volodimir Zelenszkij elnök január 14-i videoüzenetében közölte, az országra napközben kilőtt több mint 30 rakétából több mint húszat sikerült lelőni – írta a korrespondent.net.

Ezzel együtt Ukrajna számos régiójában sérült az infrastruktúra. „Ma az ellenség ismét támadta az ország generáló létesítményeit és elektromos hálózatait” – mondta el Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter, akit a BBC News Ukrajina idéz.

A tárcavezető mindjárt jelezte, nehéz napok elé nézünk. A következő órákban és vasárnap az ország számos megyéjében voltak vészkikapcsolások. Az Ukrenerho közölte, hogy munkatársaik dolgoznak a károk elhárításán és küzdenek az áramhiány ellen.

Orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült egy többszintes lakóház egyik lépcsőháza Dnyipróban – közölte Telegram-csatornáján Valentin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszk megyei katonai közigazgatás vezetője.

Az oroszok egy H–22-es rakétával találták el az épületet, amelyet eredetileg repülőgép-hordozó hajócsoportok megsemmisítésére fejlesztettek ki – mondta el Jurij Ihnat. Az anyahajógyilkosként is emlegetett rakéta 950 kilogrammos robbanófejjel van szerelve. Összesen öt ilyen rakétát lőttek ki Ukrajnára szombaton. A rakétákat Tu–22M3 típusú nagy hatótávolságú bombázókról indították Kurszk és az Azovi-tenger térségéből.

A katasztrófaelhárítóknak kellett kiszabadítaniuk a romok alatt rekedt embereket. Kedd reggelre a halottak száma 44-re nőtt, 64-en – köztük 12 gyermek – megsebesültek.

Egy rakéta darabjait találták meg Moldova északi részén az Ukrajnát ért legutóbbi orosz légicsapások után – jelentette be szombaton a moldovai belügyminisztérium.

(pszv/golosameriki.com/bbc.com/suspilne.media/korrespondent.net/pravda.com.ua)