Az Újjáépítő hadseregnek már csaknem 4 500 munkanélküli a tagja

2023. január 22., 15:33 , 1142. szám

Kilenc régióban már csaknem 4 500 munkanélkülit vontak be társadalmilag hasznos munkák végzésébe az Újjáépítő hadsereg projekt keretében – közölte Tetyana Berezsna ukrán gazdasági miniszterhelyettes, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

„Folytatjuk a munkanélküliek bevonását az ország újjáépítésébe, januárban már közel 800-an csatlakoztak az Újjáépítő hadsereghez, akiknek az állam 5 millió hrivnyát folyósított társadalmilag hasznos munkák végzéséért. Összességében a projekt szeptember végi indulása óta 4 500 olyan ember részesült kifizetésben, aki huzamosabb ideig – átlagosan több mint négy hónapig – volt munkanélküli” – mondta el Berezsna.

Jelenleg Szumi, Kijev, Poltava, Donyeck, Csernyihiv, Rivne, Zaporizzsja, Zsitomir és Voliny megyékben végeznek társadalmilag hasznos munkákat. A legtöbb munkanélkülit Poltava (1 257 fő), Szumi (887 fő) és Kijev (809 fő) megyében vonták be ebbe a tevékenységbe.

Általánosságban elmondható, hogy a projekt kezdete óta már 29 millió hrivnyát fizettek ki munkanélkülieknek az ilyen munkák végzéséért.

A kormány emlékeztet, hogy a munkanélküliek társadalmilag hasznos munkákban való részvétele önkéntes, és legalább a minimálbérnek megfelelő szinten bérezik, ami jelenleg 6 700 hrivnyát jelent. Ezenkívül az ilyen munkák végzéséért járó bérek pótfinanszírozása a megyei költségvetésekből is történhet.

A társadalmilag hasznos munkák típusai az adott régió igényeitől függenek. Leggyakrabban az embereket az alábbi tevékenységekbe vonják be:

– romok elbontása, a harcok következtében megrongálódott lakóépületek és helyiségek helyreállítása;

– ellenőrzőpontok, óvóhelynek szánt pincék berendezése és megerősítése;

– vasúti vágányok és autópályák megtisztítása;

– polgári védelmi létesítmények építése, gátak megerősítése;

– tűzifa készletezése a katonák és a lakosság részére;

– humanitárius segélyek kirakodása és csomagolása;

– szociális szolgáltatások nyújtása a megtörhetetlenségi pontokon.

(hk/epravda.com.ua)