Gyepszőnyeg-telepítés lépésről lépésre III.

2023. január 23., 12:32 , 1142. szám

Cikksorozatunk utolsó részében elérkeztünk a gyepszőnyeg-telepítés leglátványosabb részéhez. Sorra vesszük a gyepszőnyeg lerakásának lépéseit, ráadásként néhány hasznos kiegészítő tanáccsal is szolgálunk, amelyekkel garantált a gyönyörű és tartós eredmény.

Az alábbiakat közvetlenül a gyepszőnyeg lerakását megelőzően érdemes elvégezni: az előkészített területre juttassunk ki talajjavító és gyökérképződést segítő gyeptrágyát, majd terítsünk le vakondhálót. A vakondháló műanyagból készült vékony háló, melyet közvetlenül a gyep alá terítünk. Ezen a hálón a vakond nem képes átjönni, így akkor sem fogja földhalmokkal elcsúfítani a szép gyepszőnyeget, ha betéved a kertbe. A vakondháló általában 1-2 m szélességű tekercsben kapható, leterítésekor kb. 10-15 cm átfedést javaslunk a tekercsek között.

Kezdődhet a munka!

Ha mégis úgy alakul, hogy nem sikerül befejezni a munkát egy nap alatt, keressen egy árnyékos felületet, terítse ki a gyeptekercseket (akár betonra is terítheti), és öntözze meg alaposan, így akár több napig is eláll. Fontos, hogy ne tárolja a gyepet több napon át feltekercselve, mert felmelegszik a belseje és elrothad.

A munkához szüksége lesz egy éles vágószerszámra, gereblyére vagy egy nagyobb fadarabra a tekercsek egymáshoz ütéséhez, egy hengerre a jó talajkontaktus eléréséhez, valamint vízre az öntözéshez. A munkát száraz vagy földnedves – de nem sáros – felületnél végezze.

A gyepszőnyeg lerakását érdemes valamelyik hosszabb szél mentén kezdeni. Először terítsen le vakondhálóval valamekkora felületet, rögzítse a talajhoz a háló széleit a kapott műanyag kampókkal.

A kiterített gyepcsíkokat illessze szorosan egymás mellé. Ha végez egy sorral, érdemes finoman oldalról egymáshoz ütögetni a csíkokat ütőfával vagy széles fejű gereblyével.

Figyeljünk oda, hogy az egymás melletti sorokban a csíkok egymástól eltolva, kötésben legyenek. A széleknél, szegélyeknél az éles vágószerszámmal könnyedén kontúrra vághatja a gyepet. A levágott gyepdarabok felhasználhatók, de vigyázzon, hogy a szélekre, különösen olyan szélekre, ahol betonnal találkozik a gyep, ne tegyen túl kis darab gyepszőnyeget, mert könnyebben kiszárad.

A gyepszőnyeg lerakása után hengerezze át a területet, hogy biztosítsa a gyepszőnyeg teljes kontaktusát a talajjal, majd öntözze be alaposan (legalább 10 cm mélyen, egyenletesen be kell nedvesíteni a talajt). Ha túl meleg van, és nagyobb területen kell lerakni a gyepszőnyeget, akkor kb. 30-40 m2-enként hengerezzen, és öntözze be a leterített gyepet, nehogy megszáradjon.

Telepítés utáni teendők: öntözés, nyírás, használatba vétel

Öntözés

A gyepszőnyeg lefektetése utáni időszakban a gyökérképződéshez elengedhetetlen az egyenletes és megfelelő mennyiségű víz kijuttatása a gyepfelületre. Ha tehát gyepszőnyeg telepítését fontolgatja, mindenképp vegye számításba, hogy sokkal takarékosabb és pontosabb megoldás, ha automatikus öntözőrendszerre bízza fűfelülete öntözését, nem beszélve arról, hogy így megszabadulhat a későbbiekben önre váró izzasztó óráktól is.

Figyelem! A gyepszőnyeg lerakása után alaposan beöntözött terület a nedvesség hatására felpuhul, ha tehát járkál rajta, besüppedhet, és elvesztheti a korábban kialakított szép sík felületét. Ezért azt javaslom, hogy a gyepszőnyeg lerakása utáni 8-10 napban még ne használja a gyepet. Ahogy a gyökerek egyre mélyebbre hatolnak, az öntözések számát csökkenteni kell, az öntözésenként kijuttatott vízmennyiséget pedig növelni, hogy mélyebben átázhasson a talaj. Így a gyökérzet is mélyebbre kívánkozik, megerősödik.

Fűnyírás

Az első fűnyírást a telepítés után 7-8 nappal végezzük, ilyenkor érdemes már az előző napon szüneteltetni az öntözést. A magasságot 5-6 cm-re állítsuk be. A későbbiekben ügyeljünk arra, hogy a fűnyírást olyan ütemben végezzük, hogy a fűszálak a nyírás során a magasságuk 30%-át veszítsék csak el. A fűszálak magasságát 3-4 cm-re állítsuk be (nyáron, nagy melegben magasabbra).

Használat

A gyepszőnyeg teljes gyökeresedése kb. három hét alatt történik meg, ettől kezdve már az öntözések száma is csökkenthető heti 2-3 alkalomra. Nyírjuk rendszeresen, pótoljuk az elhasznált tápanyagokat, és korlátozás nélkül használható a gyep. Ettől kezdve nincs más dolgunk, mint élvezni a ragyogó zöld fű látványát.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány falugazdásza