Matematika tehetséggondozó hétvége a „GENIUS” JA szervezésében

2023. január 23., 15:29 , 1143. szám

A növendékek pallérozása rendkívül fontos, hogy olyan nemzedék nevelkedjen, amelyik meg tudja állni a helyét az élet bármely területén – vallják a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) munkatársai. Ennek jegyében évente több alkalommal szerveznek tehetséggondozó és versenyfelkészítő alkalmakat a tehetségesebb növendékek számára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán. A foglalkozásokon a diákokat felkészítik ukrajnai és nemzetközi tantárgyi vetélkedőkre. Ebben a tanévben először azokat a fiatalokat várták ide, akik kimagasló eredményeket értek el a matematika tantárgyi vetélkedőkön.

Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben is minden a hagyományos úton fog folytatódni. „Már 8. alkalommal valósítjuk meg a matematika tehetséggondozó versenyfelkészítő, bentlakásos, háromszor 3 napos alkalommal megvalósuló tehetséghétvégénket. Továbbra is a Geőcze Zoárd, valamint a Terebesi Viktor matematika-emlékverseny első tíz helyezettjeit hívtuk meg, tehát 8 és 18 év közötti fiatalok lesznek itt velünk. A meghívottak közül 18 oktatási intézmény 56 diákja jelezte, hogy részt kívánnak venni a programon. Míg a „GENIUS” JA első féléve mindig egy nagytömegű tehetségkutató, -azonosító, -felismerő és -támogató programsorozattal kezdődik a 15 tehetségpontban, amelyen több mint 1 000 gyermek vesz részt, addig a mostani program már válogatás alapján zajlik. A szakmai referensünk továbbra is a program ötletgazdája, Kulin Judit, aki egyben az Ungvári Tehetségpontunk koordinátora és az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola igazgatója, munkáját pedig további 10 matematikus segíti. A program megvalósulását továbbra is a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és Bethlen Gábor Alap támogatja” – részletezte az alapítvány igazgatója.

Az elmúlt években nagy sikerük volt a versenyfelkészítő hétvégéknek, amelyek közül az első a Kulin Judit által szervezett matematikafelkészítő volt. „Bár a körülmények nem hétköznapiak, mi mégis a megszokott rendben bonyolítjuk le a felkészítőinket” – emelte ki a matematikai szekció vezetője.

„Ez valóban tehetséggondozó hétvége, itt matematikai foglalkozások vannak, másfél órában. A gyerekek – kicsit játékossá téve – végig tudják dolgozni. Nagyon reménykedünk abban, hogy ezek a foglalkozások a hasznukra válnak, és tanulnak belőlük, esténként pedig olyan társas- és közösségi játékokkal foglalkozunk, amelyek a matematikához köthetők” – magyarázta Kulin Judit. Majd elmondta, hogy függetlenül a körülményektől, a tehetséggondozó hétvégék célja nem változik. „Minden esetben arra szeretnénk a hangsúlyt fektetni, hogy a gyermekeink kicsit többet, kicsit mélyebben foglalkozhassanak azokkal a témakörökkel, amelyek szűkebben szerepelnek az általános tananyagban. Tehát a nehéz körülmények miatt a cél nem változik: reménykedünk abban, hogy mindennek haszna lesz” – fogalmazott.

Természetesen ahhoz, hogy a versenyfelkészítő gördülékeny legyen, elengedhetetlen a folyamatos áramellátás is, ami a Rákóczi-főiskola intézményeiben, így a programnak helyet biztosító szakgimnáziumban is adott alternatív áramforrásoknak köszönhetően.

Váradi Natália ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az áramszolgáltatás hiányát a Rákóczi-főiskola és Szakgimnáziuma által biztosított aggregátorokkal oldják meg. „Minden nehézséget leküzdve igyekszünk majd helytállni ebben a félévben is, hiszen »minden lehetséges annak, aki hisz«, mindennap bátorító igét kell találni, mindennap tovább kell lépni. A matematika is csupa olyan logikai felépítésű, problémamegoldó helyzetből áll, amit a tudósok már előre megoldottak, úgyhogy követnünk kell a nagyokat, és minden problémát meg kell oldani ebben a tanévben is” – tette hozzá. 

Most több mint 50 fiatal vett részt a tehetséggondozó hétvégén, amelyet a hatályban lévő szabályok betartása mellett szerveztek meg.

TV21 Ungvár/Dankai Péter